Nem venné annyira komolyan a jogállamiságot az EU-s pénzek kiosztásánál a német kormány új javaslata

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

A korábbinál lazább, kompromisszumos javaslattal állt elő az EU soros elnökségét betöltő német kormány azzal kapcsolatban, hogy hogyan kellene a jogállamiság feltételét figyelembe venni az uniós források kiosztásánál. A Politico brüsszeli kiadása szerezte meg a következő hét éves költségvetés és a járvány utáni helyreállítási alap forrásainak elosztására is vonatkozó javaslatot, amelyről szerdán tárgyalhatnak majd a tagállamok képviselői. 

A német kompromisszumos javaslat címéből kikerült a jogállam kifejezés,  helyette az uniós költségvetés "védelmének általános feltételrendszerére” vonatkozna a javaslat.A korábbi változatokkal ellentétben nem a “jogállam általános hiányosságait”, hanem a “jogállami elvek megsértését” büntetné a javaslat szerint az EU, és az is kikerült a javaslatból, hogy a jogállam megsértésének “kockázatai” miatt is intézkedhetnének egy adott országgal szemben. 

Szintén kikerült a szövegből az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosítására vonatkozó rész, de benne marad, hogy az uniós költségvetést végrehajtó szervek, a nyomozó és vádhatóságok működését garantálni kell. 

Az is újdonság a német javaslatban, hogy a  pénzbüntetésre felterjesztett tagállam a  állam- és kormányfői tanácshoz fordulhat, ha vezetői úgy érzik, hogy nem objektív, pártatlan szempontok alapján akarja megbírságolni az EU.Azt nem tudni, hogy a tanácson belül milyen rendszerben kellene dönteni a panaszokról, de a Népszava cikke emlékeztet, hogy általában egyhangú döntéshozatal jellemző erre a tanácsra. Ez pedig hosszú ideig megakaszthatja a jogállamiság számonkérésének folyamatát.