Orvosi Kamara: Függesszék fel az elektív műtéteket a járványkórházakban

Egészségügy
2020 szeptember 28., 12:40

Levelet írt Kásler Miklós emberi erőforrásokért felelős miniszternek Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke, amelyben azt javasolja, hogy függesszék fel a halasztható, elektív műtéteket a járványkórházakban.

A szeptember 25-én kelt levél szerint a növekvő koronavírusos esetszámok és a megváltozott járványkezelési stratégia miatt egyre nő a teher az ellátórendszeren, a kamara pedig folyamatosan arról kap jelzéseket az orvosoktól, hogy létszámhiány van sok intézményben, emiatt már elkezdődtek az átvezénylések, több kórházban pedig különböző kényszermegoldásokhoz kell folyamodni.

Ennek a nyomásnak a csökkentésére fel kellene függeszteni az olyan műtéteket, amelyek amúgy halaszthatóak lennének, mert az elektív ellátás

  • "intenzív – és aneszteziológusi kapacitásokat (ember és gép) köt le, ami veszélyezteti az eredményes védekezést;
  • fertőzésveszélyt jelent a betegek a számára;
  • újabb kórházi gócok kialakulása esetén jó eséllyel szétszórja a fertőzést, és hozzájárul a járvány további terjedéséhez;
  • mindez újabb egészségügyi dolgozókat kényszeríthet karanténba, ami tovább csökkenti a szükséges kapacitást".

Kincses Gyula hangsúlyozza, hogy nem az összes ilyen műtét halasztását kéri a kamara, csak azt, hogy a járványkórházak vagy vagy azok koronavírus ellátásban résztvevő telephelyeinek kapacitásait ne az ilyenek kössék le. (Hvg.hu)