Szükségállapotot fog javasolni a cseh egészségügyi miniszter a koronavírus miatt

2020 szeptember 28., hétfő 19:53

Csehországban szükségállapot kihirdetését fogja javasolni a kormánynak Roman Prymula egészségügyi miniszter, aki szerint ez az egyetlen módja annak, hogy megfékezzék az egyre terjedő koronavírus-járványt.

„Ezt mindenképpen meg kell tennünk. Anélkül nincs sok esélyünk. Úgy gondolom, hogy ezt már a kormány következő ülésén megteszem”

– válaszolta Roman Prymula a respekt.cz-nek arra a kérdésre, hogy a koronavírus-járvány erősödése miatt kérni fogja-e a szükségállapot kihirdetését.

A cseh kormány március 12-én hirdette ki a szükségállapotot, ami több hosszabbítás után május 17-ig volt érvényben. A kabinet legközelebbi ülése jövő hétfőn lesz.

A mostani szabályozás szerint a szükségállapotot a kormány hirdeti ki legfeljebb 30 napra, de haladéktalanul értesítenie kell a döntéséről a képviselőházat, ami azt megerősíti, vagy hatályon kívül helyezi.

Jan Hamácek belügyminiszter, az országos válságstáb elnöke is azt mondta a közszolgálati televízió vasárnapi vitaműsorában, hogy mérlegelni kellene valamiféle vészhelyzet kihirdetését, mert gondok adódhatnak a szükséges egészségügyi személyzet biztosításával.

Az egészségügyi miniszter már a pénteken jelezte, hogy a héten az óvintézkedések további szigorításával kell számolni. Elsősorban a gyülekezés korlátozásáról van szó. Vasárnap egy másik nyilatkozatában azt mondta, hogy napokon belül legfeljebb 20 személyben korlátozzák a szabadidős tevékenységekben való részvételt. Részletek egyelőre nem ismeretesek.

Csehországban szeptemberben gyorsan nőtt a koronavírus-fertőzés miatt kórházi kezelést igénylő súlyos esetek száma. Sokan attól tartanak, hogy pár héten belül esetleg hiány lehet a speciális, lélegeztetőgéppel ellátott kórházi ágyakból.

Az egészségügyi minisztérium legfrissebb kimutatásai szerint most 820 embert kezelnek a kórházakban, ami több mint négyszerese a hónap eleji számoknak. Az orvosok szerint 175 személy esete minősül súlyosnak, ők lélegeztetőgépre szorulnak. A koronavírus okozta halálesetek száma 615-re nőtt. (MTI)