Betonbiztos győzelmet aratott a választáson, pedig két hete meghalt koronavírusban

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

64 százalékkal nyerte a vasárnapi önkormányzati választást egy romániai falu, Deveselu polgármestere, aki két héttel korábban, szeptember 15-én meghalt koronavírus-fertőzésben. A hivatalos indoklás szerint már nem volt idő lehúzni Ion Aliman nevét a nevét a szavazóívekről.

„Ez az ember az egészségét, a családját, mindent feladott azért, hogy tegyen a közösségért – hát nem megfontolandó cselekedet volt?” - idézi a Transindex Nicolae Dobre alpolgármestert, aki maga is az elhunyt polgármesterre szavazott. „A többi jelölt közül senki sem nyerte el a választók bizalmát. Ez a valóság. A lakosok nem bíztak a másik két jelöltben, és úgy vélték, hogy a PSD-nek is versenyben kell maradnia.”

Ion AlimanFotó: Youtube

A szavazás estéjén többen kilátogattak Aliman sírjához, mert éppen aznap lett volna a születésnapja. „Az emberek tisztelegni akartak előtte, és megmutatni neki, hogy tovább folytatják azt, amit ő elkezdett.”

Aliman pártja, a PSD országos szinten nem szerepelt valami jól, számos polgármesteri és tanácsi helyet elvesztett. 

Deveseluban hamarosan új választást írnak ki, amin az alpolgármester is indulni fog.

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót