Franciaországban nem lehet majd vadállatokat mutogatni utazó cirkuszokban

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Betiltja a francia kormány a vadállatok utazó cirkuszokban való szerepeltetését, jelentette be kedden Barbara Pompili környezetvédelmi miniszter. 

Részlet egy francia cirkuszi előadásbólFotó: Romain Longieras/Hans Lucas via AFP

Ezen kívül tilos lesz delfineket és gyilkos bálnákat (kardszárnyú delfineket) szaporítani az ország három delfináriumában, valamint amerikai nyérceket tenyészteni a bundájukért. Újabb delfináriumot sem szabad majd alapítani. 

A miniszter szerint ideje, hogy a vadállatok iránt érzett rajongásunk ne írja felül az ő jóllétüket, ezért van szükség ezekre az intézkedésekre, írja a Le Monde

Egyelőre azonban nem szabott konkrét határidőt, a cirkuszi tiltásról csak annyit mondott, hogy fokozatosan, a következő években fog életbe lépni. Jelenleg nagyjából 500 vadállat él francia cirkuszokban, az ő sorsukról egyesével fognak dönteni, ami nem jelenti azt, hogy egyszerűen szabadon engednék őket. 

Azt ígérte, a kormány támogatni fogja a feladat nélkül maradt cirkuszi dolgozókat.

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót