Vidnyánszkyék lecserélik az SZFE kancellárját egy katonatisztre

oktatás
2020 szeptember 29., 14:48

A 444 több egyetemi forrásból úgy értesült, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem fölé kinevezett kuratórium kezdeményezésére távozik az egyetem kancellárja, helyére pedig Szarka Gábor ezredes, a honvédelmi miniszter korábbi kabinetfőnöke kerül.

A 2015-ben bevezetett új rendszerben a miniszterelnök által kinevezett kancellárok vették át az egyetemek gazdasági irányítását. Orbán Viktor akkor először Vidnyánszky egyik alkalmazottjának feleségét, a korábban a Fidesznek dolgozó Papp Csillát jelölte az SZFE kancellárjának, de végül az egyetem heves ellenállásának köszönhetően egy másik pályázó, Vonderviszt Lajos került pozícióba. Őt ugyan szintén a kormány küldte és neki sem volt színházi kötődése, de legalább politikai sem; korábban a veszprémi egyetemen tanított, majd az ELTE és az OSZK informatikai vezetője volt. Egyetemi források szerint az elmúlt öt évben Vonderviszt partneri viszonyt alakított ki az intézmény vezetőivel, és a munkaköri kötelességein túl is érdeklődött az oktatás iránt, rendszeresen látogatta például a vizsgaelőadásokat. A kormány is elégedett lehetett vele, megbízatását ugyanis 2017-ben újabb három évre meghosszabbították.

photo_camera Vonderviszt Lajos Fotó: Éder Vera/SZFE

Vonderviszt az egyetem privatizálását előkészítő kapkodó és erőszakos folyamat során is tett gesztusokat az egyetem oktatói és hallgatói felé, illetve közvetített is a kormány és köztük, de nem mindenben értettek egyet. Az egyetemi dolgozók sztrájkbizottsága például nehezményezte, hogy a kancellár Vidnyánszkyék kérésére átadta a fenntartó alapítványnak a sztrájkolók névsorát. Úgy tudjuk, ez többekre megfélemlítően hatott. Továbbá, a sztrájkbizottság vasárnapi közlése szerint „a kuratórium figyelmeztette az Egyetem kancellárját, hogy munkaköri kötelessége megbízást adni a kuratórium ügyvédjének arra, hogy a sztrájk jogszerűségét a bíróságon megtámadja. A sztrájkbizottság megérti, hogy a Kancellár úr aláírta a meghatalmazást.”

Vonderviszt együttműködése a Vidnyánszky vezette kuratóriummal azonban a jelek szerint nem bizonyult elégségesnek. Hiába írta alá a kuratórium elnöke a december 31-ig szóló szerződését, úgy tudjuk,

kedd reggel Vidnyánszky behívatta, és közölte vele, hogy közös megegyezéssel távozik, egyben bemutatta neki az utódját.

Szarka Gábor életrajza szerint gépesített lövész tisztként végzett a katonai főiskolán, majd biztonságpolitikai és jogi diplomát is szerzett. 2010-ben léptették elő ezredessé, és ekkor lett Hende Csaba honvédelmi miniszter kabinetfőnöke, majd miniszteri biztosa. 2013-tól katonai attaséként képviselte a kormányt Párizsban, majd egy nagy állami cég, a NIPÜF stratégiai igazgatója lett. A kancellári székbe a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről érkezik, ahol az egyetemi campusért felelős főigazgató volt 2019 óta.

Szarka Gábor, a tisztképzés rendszerének korszerűsítésével, a honvédelmi neveléssel és a honvédség humánstratégiájával összefüggő feladatok irányítása, továbbá a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Fenntartói Testületében a honvédelmi miniszter képviseletének ellátása érdekében kinevezett miniszteri biztos munkatársaival beszélget a Honvédelmi Minisztériumban 2013. január 28-án
photo_camera Szarka Gábor, a tisztképzés rendszerének korszerűsítésével, a honvédelmi neveléssel és a honvédség humánstratégiájával összefüggő feladatok irányítása, továbbá a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Fenntartói Testületében a honvédelmi miniszter képviseletének ellátása érdekében kinevezett miniszteri biztos munkatársaival beszélget a Honvédelmi Minisztériumban 2013. január 28-án Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Szombaton a hallgatók újabb rendhagyó demonstrációt szerveznek. Szavaltak már a hallgatók Márait a Nemzeti előtt, volt már élőlánc az egyetemtől a parlamentig tízezer emberből, aztán biciklivel vitték el újra meg újra az egyetemi autonómia melletti kiállásról szóló szöveget a parlamenthez, múlt hétvégén óriásbábos felvonulást tartottak, most szombaton pedig „fáklyás váltófutást az egyetemi autonómiáért”. A tervek szerint öt vidéki egyetemre, Debrecenbe, Egerbe, Kaposvárra, Pécsre és Szegedre viszik el az őrlángot, amelyet különféle rendezvények fogadnak majd.

De előtte, holnap, a lemondott vezetők utolsó napjának éjszakáján még virrasztást tartanak más egyetemek hallgatóival az SZFE polgárai mellett.