Az indiai hatóságok a család tiltakozása ellenére hamvasztották el egy megerőszakolt nő testét

külföld
2020 szeptember 30., 11:18

Indiában csoportosan megerőszakoltak egy nőt, aki belehalt sérüléseibe, és a családja most azzal vádolja a rendőrséget, hogy az engedélyük nélkül hamvasztották el a nő testét. Az eset rendőrség-ellenes megmozdulásokat váltott ki.

Állítólag négy, magas kasztba tartozó férfi erőszakolt meg egy 19 éves nőt az észak-indiai Hathras kerületben, ami után a nő életéért két hétig küzdöttek a kórházban, de végül belehalt sérüléseibe.

Bár az állítólagos elkövetőket letartóztatták és hamarosan gyorsított eljárásban bíróság elé állítják, a nő bátyja szerint a hatóságok megpróbáltak nyomást gyakorolni a családra, hogy minél hamarabb hamvasszák el a nő testét. A család viszont még szeretetett volna szertartás szerint elbúcsúzni a nőtől, ezért nem adtak engedélyt a hamvasztásra. Csakhogy kedd éjszaka mégis egy faluba szállították, ahol a hatóságok az engedély visszautasítása ellenére elhamvasztották a nő testét.

A hatóságok tagadják a vádakat, és az állítják, hogy megkapták a család beleegyezését.

Egy helyi újságíró, Abhishek Mathur szerint a rendőrök láncot alkotva próbálták távoltartani a nő családját, a falusiakat és a sajtót a hamvasztás helyszínétől. Az áldozat bátyja az állítja, hogy a rendőrség a család több tagját is megütötte, amikor megpróbáltak a hamvasztás közelébe kerülni.

photo_camera Fotó: Mayank Makhija/NurPhoto via AFP

Az eset országszerte felháborodást váltott ki, ugyanis a nő és a családja a dalit kasztból származik, ami az egyik leginkább elnyomott kaszt Indiában, akiket sok igazságtalanság ér a hatóságok részéről. Hathrasban kedden dalit aktivisták lepték el a fő piacot, és azonnali intézkedéseket követeltek a rendőrök ellen. (BBC)