Hozzávágtak egy több mint ötmilliárdos állami támogatást a Külügyminisztérium egyik cégéhez és alapítványához

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Egy kedd éjszakai kormányhatározat szerint 5 milliárd forintos tőkeemelést kap egy a Külügyminisztérium alá tartozó cég, és további 600 millió forintos támogatást zsebel be a külügy egyik alapítványa is. 

A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a Külgazdasági és Külügyminisztérium tulajdonosi joggyakorlása alatt álló MANEVI Zrt.-t azért kap ötmilliárdot, hogy a Határon túli gazdaságfejlesztő programot támogassa. Nem mintha a MANEVI erre rászorulna, ugyanis szintén az államnak köszönhetően már eddig is 10,5 milliárdos saját tőkével bírt. A cég fő profilja, hogy a külügy különféle projektjeit előkészítse és végrehajtsa, amelynek keretében tranzakciós és vagyonhasznosítási feladatokat lát el. Korábban viszont nemesfém tárgyak, termékek hitelesítésével és nemesfémtartalmuk tanúsításával foglalkoztak.

A Közlöny szerint 600 millió forintos támogatás jár a Külügyminisztérium Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványának beinidításához is, ami idén nyáron már megkapta a MANEVI Zrt. és a Comitatus-Energia Zrt. részvényeit is.

A kormányhatározat szerint az említett szervezeteknek azért van szüksége a támogatásra, hogy a határon túli gazdaságfejlesztési és nemzetpolitikai célokat hatékonyan megvalósítsák. (mfor.hu)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót