RTL: Hónapokat várnak a járadékra a munkanélküliek

gazdaság
2020 szeptember 30., 18:18

Két álláskereső is arról beszélt az RTL Híradó stábjának, hogy hónapokat kellett várniuk, hogy a munkaügyi hivatal folyósítsa nekik a három hónapra igényelhető munkanélküli járadékot.

Pontosabban egyikük továbbra sem kapta meg az első havi pénzt, pedig már július 13-án leadott minden papírt, amit a segély igényléséhez kértek tőle. A hivatal egyik munkatársa ezek átvételekor annyit mondott neki, „türelemmel várjon”.

„Azóta is várok”

- mondja a névtelenséget kérő interjúalany a riportban, hozzátéve, semmilyen hiánypótlási kérés, de elutasító határozat sem érkezett hozzá. Az eltelt 80 nap alatt csak a NAV jelentkezett nála, felszólítva, fizesse be maga után a TB-t. Egy másik nyilatkozó álláskereső majdnem három hónapot várt az első kifizetésre.

A fővárosi kormányhivatal azt válaszolta a híradónak, a kérelmek elbírálásának 8 napos, vagy hiánypótlás esetén 60 napos határideje „a járvány miatt nagy mennyiségben beérkező kérelmek miatt kivételes esetekben meghaladhatja a 60 napot”.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szeptemberben több, mint 324 ezer álláskeresőt tartott nyilván. Ez több, mint 80 ezer fővel több, mint tavaly ugyanebben a hónapban. Közülük álláskeresési járadékra csak mintegy 154 ezer ember volt jogosult.