Szvjatlana Cihanouszkaja árnyékkormányt alakít

külföld
2020 szeptember 30., 10:19
photo_camera Fotó: Sputnik via AFP

Szvjatlana Cihanouszkaja, a Litvániába menekült belarusz ellenzéki vezető bejelentette: árnyékkormány alakít. Emberi jogi biztosnak nevezte ki Harri Pahanjalo fehérorosz jogászt és jogvédőt, a gazdasági reformok irányítója Aljasz Aljahnovics lesz. Pahanyjalo sok éven át ügyvédként emberi jogi kérdésekkel foglalkozott, ismert újságírókat is védett. Több mint húsz évig a belarusz Helsinki bizottság elnökhelyettese volt. Aljahnovics, a CASE Belarus nevű gazdasági elemzőközpont elnöke, számos fehérorosz gazdasági reform kidolgozója.

Cihanouszkaja azt írta: nem elég, hogy Aljakszandr Lukasenka elnök rendszere nem törvényes, de nem is tudja megoldani az előtte álló feladatokat. Ilyen körülmények között nem lehet tétlenkedve nézni azt, ahogy az ország egyre jobban a válságba süllyed. „Éppen ezért, hogy megrendezzük az új választásokat, folytatom a fehérorosz társadalom demokratikus erőinek összefogását szolgáló munkámat” - írta az ellenzéki politikus.

Cihanouszkaja a héten találkozott Emmanuel Macron francia elnökkel is Litvániában. Macron a találkozó után újságíróknak elmondta: országa mindent megtesz, hogy gyakorlati segítséget nyújtson, és közvetítsen a belarusz belpolitikai válságban. Szerinte az lenne a legjobb, ha az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) keretében kerülhetne sor a tárgyalásokra.

Cihanouszkaja megerősítette, félórás beszélgetésükben ígéretet kapott Macrontól, hogy segít közvetíteni, és mindent megtesz, hogy a politikai foglyok visszanyerjék szabadságukat. Elmondta: meghívást kapott, hogy tartson beszédet a francia parlamentben, amelyet elfogadott. (MTI)