Trump folyamatosan közbeszólt, Biden bohócnak nevezte az elnököt

külföld
2020 szeptember 30., 03:33

Kedd este tartották az első elnökjelölti vitát az ohiói Clevelandben, ami a folyamatos beszólogatások miatt néha káoszba fulladt. Egy ponton Joe Biden már azt mondta a szavába vágó Donald Trumpnak, hogy „fogd már be, ember”, máskor pedig bohócnak nevezte az elnököt. A vitát Chris Wallace, a Fox munkatársa próbálta egyben tartani több-kevesebb sikerrel.

Egy másik résznél pedig Putyin kiskutyájának nevezte Trumpot:

link Forrás

A másfél órás vita első témája Amy Coney Barretre, a Trump által szombaton jelölt új főbírójelöltre vonatkozott. Trump kitartott amelett, hogy még a választási eredmény előtt jelölnie kell, mert „megnyertük a választásokat, és ennek vannak következményei". Eközben Biden azzal érvelt, hogy a jelöléssel meg kellene várni az elnökválasztás eredményét.

photo_camera Fotó: MORRY GASH/AFP

Joe Biden nem akart beszélni a fia, Hunter Biden ukrajnai, oroszországi és kínai üzleti ügyeiről. Trump megkérdezte, miért kapott a fia 3,5 millió dollárt a korábbi moszkvai polgármester oligarcha özvegyétől, és vajon mennyi a jövedelme Kínából. Az elnök ezzel a napokban nyilvánosságra került igazságügyi minisztériumi dokumentumokra utalt, amelyek részletezték Hunter Biden üzleti ügyeit Ukrajnában, Oroszországban és Kínában. Biden álhíreknek minősítette ezeket. Trump felhozta Biden fiának drogügyeit is, amire a demokrata elnökjelölt azt mondta, hogy már túl van rajta.

Joe Biden felhozta, hogy a koronavírus-járványnak hatmillió fertőzöttje és 200 ezer halottja van az Egyesült Államokban. „Ennek az embernek nincs programja, ez az ember nem tudja, mit beszél” - állította Trumpról, hozzátéve, hogy szerinte Trump pánikba esett a járványtól vagy csak a tőzsdét nézte. Hozzátette, hogy sokan meghaltak és még sokan meg fognak halni, ha Trump nem lesz sokkal okosabb és sokkal gyorsabb. Trump erre azzal vágott vissza, hogy Biden rossz jegyekkel végzett az egyetemen.

Az amerikai elnök emlékeztetett, hogy februártól lezárta az ország határait, először a Kínából érkező utasok előtt, és akkoriban Joe Biden és a demokrata párti politikusok idegengyűlölettel vádolták meg őt ezért.

A rasszizmus és a rendőri erőszak ellen szervezett megmozdulásokkal kapcsolatban Biden megjegyezte, hogy az országban „rendszerszerű az igazságtalanság”. Trump megismételte , hogy a rend és a törvény országát szeretné látni, és azt, hogy Amerika visszatér az alapvető értékeihez. Leszögezte, ezért írta alá a kormányzati hivatalokban és ügynökségeknél szervezett, úgynevezett érzékenyítő tanfolyamok tilalmáról szóló rendeletet is.

Bár Trump azt mondta, hogy hajlandó lenne elhatárolódni a szélsőjobboldali fegyveres csoportoktól, ezt mégsem tette meg egyétrtelműen. Szerinte a problémát inkább a szélsőbal és az ANTIFA okozza. Hiába kérdeztek rá konkrétan, Trump nem volt hajlandó elítélni egy szélsőjobboldali, rasszista milíciát. A Proud Boys nevű szervezetnek pedig csak annyit üzent: „Álljatok hátrébb és álljatok készen.”

A választások tisztaságáról vitázva Donald Trump hangsúlyozta, hogy a levélszavazás csalásra ad alkalmat, Joe Biden tagadta ezt. Trump konkrét példákat hozott arra, hogy máris előfordultak visszaélések a levélben történő szavazással, például Nyugat-Virginiában, ahol egy postást most vonnak felelősségre, mert manipulált a szavazócédulákkal.

Arra a kérdésre, hogy elfogadja-e a választás eredményét, Biden igennel válaszolt, Trump pedig szavazásra buzdította a híveit. (BBC/Reuters/Vox/MTI)