A spanyol kormány lezárná Madridot, de a helyi kormányzat nem enged

külföld
2020 október 01., 04:30

A spanyol kormány elrendelte Madrid és környéke lezárását a magas fertőzöttszám miatt, de a regionális kormány korábban a lezárás ellen szavazott, ezért az intézkedést nem tartják érvényesnek, írja a BBC.

A kormány azt szeretné, hogy a lezárás értelmében senki ne hagyhassa el a területet, csak ha feltétlen muszáj utaznia, és senki ne is léphessen be Madrid területétre. A régió határát csak azok léphetnék át, akik dolgozni mennek, orvoshoz vagy bevásárolni. Emellett lezárnák a parkokat és a játszótereket, és mindössze 6 ember tartózkodhatna egyszerre egy helyen.

A helyi kormány viszont amellett döntött, hogy nem zárják le a teljes várost, hanem 45 alapvető egészségügyi területen csak korlátozásokat vezettek be a vírus visszaszorítására. A helyi kormány szerdán megszavazta, hogy a korlátozások bevezetéséhez egy régiónak három kritériumnak kell megfelelnie: 500 esetnek kell jutnia 100 ezer lakosra, a betegek 35 százalékának kell intenzíven lennie és a lakosság 10 százalékának kell pozitív tesztet produkálnia. Ebből egy kritérium már minimum teljesült, ugyanis Madridrban 100 ezer lakosra 750 fertőzött jut. A központi kormány szerint ezek az intézkedések nem elegek, és követelik, hogy azonnal korlátozzák a polgárok szabad mozgását városban.

A spanyol központi kormány már a múlt héten is javasolta Madrid lezárását, ugyanis csak az elmúlt két hétben 133,604 új esetet regisztráltak.