A török kormány beismerte, hogy nem adtak hozzá minden fertőzöttet a hivatalos számokhoz

külföld
2020 október 01., 15:36

A török egészségügyi miniszter, Fahrettin Koca beismerte, hogy az eddig nyilvánosságra hozott COVID-számokba nem számoltak bele minden fertőzöttet. Július 29-e óta ugyanis nem adták hozzá azokat, akik bár megfertőződtek, de nem mutattak tüneteket. Bár Koca azt nem árulta el, hogy ők mégis mennyivel növelik a fertőzöttek számát, de annyit megjegyzett, hogy ők teszik ki az esetek nagy többségét.

Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter
photo_camera Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter Fotó: Aytug Can Sencar/Anadolu Agency via AFP

Ugyanakkor a legtöbb nyugati országban a tünetmentes eseteket is beleszámítják a fertőzöttek számába, mivel ők is tovább tudják adni a koronavírust. És miközben a legtöbb országban emelkedik a fertőzöttek száma, Törökországban éppen csökkenést jelentettek: míg egy hete több mint 1700 új fertőzöttet regisztráltak, ez csütörtökön már csak 1391 volt.

link Forrás

Az egészségügyi miniszternek azután kellett beismernie, hogy a számokkal nem stimmel valami, hogy az ellenzéki Murat Emir azzal vádolta a kormányt, hogy a valós adatok hússzor súlyosabbak lehetnek annál, mint amit a kormány mutat. Az Emir által bemutatott adatok alapján csak szeptember 10-én több mint 29 ezer pozitív teszt készült, miközben a hivatalos számok csak 1500 új esetet mutattak. Ugyanakkor Koca most tagadta, hogy ennyivel magasabbak lettek volna a számok. Emir szerinta kormány a vírus helyett a számok ellen küzd. (Euronews/Die Presse)