A világjárvány miatt újra megugorhat a gyerekházasságok száma

külföld
2020 október 01., 11:23

A koronavírus-járvány egyik negatív következménye lehet, hogy világszerte újra megugrik a gyerekházasságok száma, figyelmeztettek a segélyszervezetek. A Save the Children képviselője a BBC-nek beszélt arról, hogy a járvány által okozott elszegényedés miatt 2,5 millióval több fiatal lányt kényszeríthetnek arra, hogy hagyja ott az iskolát, és dolgozzon vagy férjhez menjen. Ez leginkább Dél-Ásziában, Afrikában és Latin-Amerikában fenyegeti a lányokat.

A brit szervezet arra kéri a világ vezetőit, hogy fordítsanak több támogatást a gyerekházasságok számának csökkentésére és a nemek közötti egyenlőség megteremtésére.

Karen Flanagan a Save the Children gyermekvédelmi tanácsadója szerint ezek a házasságok sértik a lányok alapvető jogait, mivel növelik a depresszió, az életen át tartó erőszak vagy akár a halál kockázatát. A szervezet szerint évente 12 millió lány lesz a korai házasság áldozata. Hozzátette, hogy az elmúlt 25 évben 78,6 millió gyerekházasságot sikerült megakadályozni, de a most kialakult helyzet lassíthat a szokás felszámolásán.