Ahogy a kuratórium kérte: megduplázta az SZFE költségvetését a kormány

politika
2020 október 01., 07:08

"A kormány célja továbbra is az, hogy az ország működőképes maradjon. (..) A legfontosabb szám számunkra továbbra is a foglalkoztatottság, ez mutatja a védekezés sikerességét a gazdaság területén," jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfó sajtótájékoztatón. Jelenleg 4,5 millió felett a foglalkoztatottak száma, tette hozzá Gulyás Gergely. A szerdai kormányülésen döntöttek

  • a határzár fenntartásáról,
  • és a Színház- és Filmművészeti Egyetem jövő évi költségvetéséről.

A kuratórium kérésének megfelelően az eddigi büdzsé dupláját, 3 milliárd forintot biztosít a kormány az intézmény működésére. Ebből 1,5 milliárd forint jut a képzésekre, bérrendezésekre, 150 millió forint pedig az ideiglenes campus bérlésére megy. Gulyás kijelentette:

a kormány egyetlen feladata az egyetem költségvetésének biztosítása. Aki tüntetni akar, tüntethet, aki tanulni, annak biztosítani kell a körülményeket, hogy tanulhasson.

Nyolc egyetemből hétnél problémamentesen, rendben lezajlott a modellváltás, a kormány bízik abban, hogy az SZFE kuratóriuma kezelni tudja a helyzetet.

link Forrás

Újságírói kérdésekre válaszolva, Gulyás elmondta, hogy

  • a tavaszihoz hasonló országos, reprezentatív Covid-felmérést akkor ismétlik meg, ha a Semmelweis Egyetem kezdeményezi azt.
  • Még nincs konkrét tematikája a következő, október 15-re tervezett Fővárosi Közfejlesztések Tanács ülésének, de a miniszter szerint szó lehet "a romló közbiztonságról, a hajléktalanok újbóli megjelenéséről," és arról, hogy Karácsony Gergely főpolgármester miért fest oda is biciklisávot, ahol senki sem kerékpároz.
  • Arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha nem Trump nyeri az elnökválasztás, azt válaszolta, hogy "akkor a másik jelölt lesz a győztes, ami rossz nekünk, Közép-Európának."

Az egészségügy bírja a terhelést. Ha kell, akkor a nem sürgős műtéteket el lehet halasztani, de egyelőre erre sincs szükség. Sőt, ha a legrosszabb forgatókönyv is valósul meg, akkor sem október közepéig ilyen drasztikus intézkedést elrendelni,

mondta a koronavírus-járványról a miniszter az Mfor.hu kérdésére válaszolva. Bár csúcson a kórházban ápoltak és az elhunytak száma, Gulyás szerint egyelőre nem tervezi a kormány a tavaszihoz hasonló korlátozó intézkedés elrendelését. Kijelentette:

ha a legrosszabb forgatókönyv kétszerese következik be, akkor is elegendő az egészségügyi kapacitás a fertőzöttek ellátására.