Azért nem játszhatja a Fradi a Puskásban a BL-meccseit, mert a vadonatúj, 190 milliárdos arénában 5 meccs után le kell cserélni a gyepet

magyar foci
2020 október 01., 13:45
comments 159

A Ferencváros meghökkentő okból nem játszhatja hazai BL-csoportmeccseit a Groupama Arénánál több mint háromszor nagyobb befogadóképességű Puskás Arénában, bár azt éppen az ilyen helyzetekre építették:

a nemzeti stadionban éppen most kezdték kicserélni a gyepszőnyeget, ami nem lesz kész időben ahhoz, hogy az FTC mind a három hazai meccsét itt játszhassa. A BL kiírása viszont nem engedi meg, hogy egy csapat különböző helyszíneken rendezze a hazai csoportmérkőzéseit.

A Nemzeti Sport egyik mai írásából kiderül, hogy a természetesen Fradi vezetőiben is felmerült, hogy ha az UEFA engedélyezné, hogy a befogadóképesség harmadáig nézők előtt rendezhessék meg a BL találkozóit, akkor érdemesebb lenne háromszor annyi fradista előtt játszani a Puskásban, mint az Üllői úton. Csakhogy a cikk szerint

“(...) a klub felvette a kapcsolatot a Puskás Arénával, amelynek vezetősége (..) arról értesítette a Ferencvárost, hogy technikai okokból mindhárom hazai BL-összecsapásukat nem tudnák náluk megrendezni.

Potenciális nézők és érdeklődők tízezrei tették fel a kérdést azonnal: mi lehet az a technikai ok, ami miatt nem a nemzeti arénában rendezik meg az elmúlt 11 év legfontosabb magyar klubmeccseit? (A legutóbbi magyar csoportkörös BL-szereplés idején, 2009 őszén a Debrecen mind a három hazai meccsét a régi Puskásban játszotta, teltházak előtt.)

A megoldás egy egy héttel ezelőtt a Nemzeti Sportban megjelent riportcikkben rejlik.

A sportújság szeptember 24-én ugyanis “Mint a szobaszőnyeg: Neuerék előtt mi is pályára léptünk a Puskásban” címmel közölt írást a közelgő Szuperkupa-döntő egyik ritkábban tárgyalt vonatkozásáról, vagyis a gyepszőnyeg előkészítéséről a nagy eseményre. Ebben a cikkben a gyepet gondozó alvállakozó cég vezetője, miközben körbevitte a stábot a pályán, azt nyilatkozta, hogy

“Majd jön egy teljes gyepcsere. A Puskás Arénánál egyéves életciklussal számoltak a hibridpálya kialakításakor. A Bayern és a Sevilla összecsapása után a folyosón látott, traktorszerű gépek egyike végigjárja a pályát, és szinte hibátlan precizitással szálanként szedi fel az élőfüvet, mindezt úgy, hogy a talajszerkezet és a letűzött műfű szinte érintetlen marad. A gyepet ezután újravetik, majd öt hét elteltével a játéktér ismét alkalmas lesz a futballra.”

A nemzeti stadionban tehát évente gyepesíteni kell. Ez már önmagában meglepő kissé, főleg annak a fényében, hogy a szintén nemrég elkészült és ugyancsak ezt a hibrid műfű-élőfű-technológiát használó MTK-pályán kétévente kell cserélni a gyepszőnyeg élő részét.

De a dolog szinte érthetetlenné válik annak a fényében, hogy a Puskás Aréna 2019. novemberi felavatása óta különleges idők járnak a járvány miatt, így abban eddig összesen 5 meccset játszottak: az avatót Uruguay ellen, a Magyar Kupa döntőjét, az U21-es válogatott előkészületi meccsét, a nagyválogatott Oroszország elleni 2-3-as Nemzetek Ligája-mérkőzését és a Szuperkupadöntőt. Vagyis az építők az avatás előtt játszhattak egy ajándékmeccset a pályán, úgyhogy legyen 6. Mindeközben a hasonló szerkezetű MTK-gyepen a Kispest vendégeskedése miatt egy idény alatt kétszer 16 bajnokit, több amerikaifoci-meccset és néhány nem publikus mérkőzést is megrendeznek.

Az öthetes füvesítés azért kavar be végzetesen a BL-csoportmeccseknek, mert azokat a következő meccsnapokon rendezik majd:

október 20. és 21.; október 27. és 28.; november 3. és 4.; november 24. és 25.; december 1. és 2.; december 8. és 9.

Az csak a csütörtök esti sorsoláson derül ki, hogy kik lesznek a Fradi csoportellenfelei és hogy a csapat itthon vagy idegenben kezd-e, de az biztos, hogy mivel októberben két forduló is lemegy, egy hazai meccs a legjobb esetben is beleesik a füvesítés idejébe, akkor is, ha az november legelejére elkészül.

A Nemzeti Sportközpontok a 444 kérdésére megerősítette, hogy tényleg az 5 (6) meccs utáni gyepesítés miatt nem tudja itt játszani a meccseit a Fradi. A teljes válaszuk - amiből nem derül kiu, hogy miért kell ennyi használat után gyepet cserélni - így hangzott:

A Puskás Aréna gyepét Európa-szerte elismert szakemberek gondozzák, amihez az elérhető legkorszerűbb eszközöket, szellőztető és napoztató gépeket használják. Ezen tényeket az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) több jelentésében megerősítette.

A pályarendszer telepítése egy adott életciklus figyelembe vételével történt, melynek leteltével a magas színvonal folyamatos biztosítása érdekében időnként elkerülhetetlen a játékfelület felújítása. A gyep megújítása több hetes folyamat, és a versenynaptár, az előzetesen lekötött események (UEFA Szuperkupa, labdarúgó-válogatott meccsei, labdarúgó Európa-bajnokság), valamint a fű növekedéséhez alkalmas időjárási körülmények pontosan kijelölték azt az időszakot, amikor erre sor kerülhet. A munka közvetlenül a Szuperkupa után kezdődött meg, és időben befejeződik a novemberi Nemzetek Ligája-találkozókra, az esetleges Eb-pótselejtezőre. A Ferencváros úgy döntött, valamennyi hazai találkozóját saját otthonában rendezi meg.

A Fradinak az eddigi kupameneteléshez gratulálunk, a csoportkörre pedig sok sikert kívánunk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.