Egy magyi férfi közérdekű adatokat kért, erre elmeorvosi vizsgálatra küldték

vidék
2020 október 01., 16:58

A Szabad Európa riportsorozatban foglalkozott a Szabolcs-Szatmár-Bereg-megyei Magy fantomházainak szavazóival: a csak papíron létező, a faluhoz tartozó Kauzsay-tanyán élő emberekre állami támogatásokat kapott az önkormányzat a Belügyminisztériumtól. De a magyi vezetők tavaly 99 ember után igényeltek tanyagondnoki támogatást, pedig csak alig 30-an élnek ott, vagyis évek óta több 10 millió forintot kaphatott jogosulatlanul a magyi önkormányzat a Jókai és a Mohos utcai házakban csak papíron lakó emberek után.

Most azt írják, egy férfi, aki 3 éve költözött Magyra, a lapnak azt mondta, a jegyzőnek közérdekű adatigényléseket küldött, de amikor rájött, hogy a válaszok nem stimmelnek, ugyanezekben a témakörökben szintén közérdekű adatigényléssel fordult az illetékes hatóságokhoz. A volt rendőrnek 2019 októberében független választási bizottsági tagként az is feltűnt, hogy a faluhoz tartozó Kauzsay-tanya elbontott házaiból emberek mentek szavazni.

Czirják István polgármester ezután falugyűlést hívott össze, és azt mondta, elszaporodtak a községben közérdekű adatigénylések, amik miatt olyan rossz légkör alakult ki Magyon, hogy ő így nem tud dolgozni.

A férfi tavaly a közérdekű adatigénylési kérelmére válasz helyett egy idézést kapott a Fehérgyarmati Gyámhivataltól, és kiderült, hogy a jegyző névtelen bejelentést kapott arról, hogy a férfi elmebeteg, ezért indította el a gyámhatóság a gondnokság alá helyezését. Decemberben a pszichiátriai intézet elmeorvosi szakvizsgálata meg is állapította, hogy a férfi teljesen épelméjű, a Fehérgyarmati Gyámhivatal megszüntette az eljárást, a férfi pedig rágalmazásért pert indított Szilvási Andrea Ágota jegyző ellen.

A jegyzőről első fokon kimondták, hogy nem bűnös, mert a gondnokság alá vételi eljárást a névtelen bejelentésre hivatkozva kötelessége volt elindítani. (Szabad Európa)