Olaszországban április vége óta nem volt ilyen magas a koronavírus-fertőzöttek napi száma

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.
  • Egy nap alatt 2548 új fertőzöttet szűrtek ki Olaszországban, ami a legmagasabb adat április 24. óta.
  • Giuseppe Conte miniszterelnök bejelentette, hogy január végéig tervezi a veszélyhelyzet meghosszabbítását.

Az esetszám hirtelen megugrása miatt több tartomány, közöttük a Róma körüli Lazio régió is jelezte, hogy a hét végén újra bevezethetik a szájmaszk kötelező használatát szabadtéren. Eddig Campania és Szicília tartomány rendelte el újra a szájmaszk kötelező viselését 6 éves kortól felfelé.

Giuseppe Conte kormányfő a korábban október közepéig elrendelt egészségügyi veszélyhelyzet meghosszabbítását kezdeményezte január végéig. A kormány idén január 31-én léptette életbe a veszélyhelyzetet az első két olaszországi fertőzött azonosítása után.

Az utóbbi huszonnégy órában jelentősen emelkedett a kiszűrt fertőzöttek száma a korábbi 1851-hez képest, de nőtt az elvégzett vírustesztek száma is: 118 ezernél többet végeztek el egy nap alatt. Utoljára április 24-én volt ennyire magas az egy nap alatt diagnosztizált esetek száma.

Az aktív fertőzöttek száma közel 53 ezer, több mint 3000 ember van kórházban, 291-en intenzív osztályon. A lélegeztetőgépet igénylő betegek száma naponta tízzel nő. A legtöbb új beteget (445) Venetóban szűrték, ahol egy nap alatt majdnem duplájára nőtt a diagnosztizált fertőzöttek száma. 390 új beteget szűrtek Campaniában, 324-et Lombardiában, 265-öt Lazióban.

Egy nap alatt 24 beteg halt meg a korábbi 19 után. Utoljára ennyi halottat egy nap alatt július elején regisztráltak. A járványgörbe az utóbbi több mint egy hónapban lassan, de fokozatosan emelkedett, a kiszűrt fertőzöttek száma heti 11 százalékkal nőtt. Az egészségügyi hatóságok korábban közölték, hogy a betegek számának emelkedését várják, de kizárták az újabb járványcunamit. A nyáron lezárt járványkórházakat újranyitották, 11 ezer intenzív hellyel a Covid-19 betegeknek. (MTI)