Orbán „áttörő erejű” béremelést ígért az orvosoknak

politika
2020 október 03., 09:56

Elfogadta a kormány a Magyar Orvosi Kamara (MOK) által előterjesztett, soha korábban nem látott méretű béremelést tartalmazó javaslatot, és a hálapénz kivezetéséről is megállapodás született - jelentette be a miniszterelnök a Facebook-oldalán közzétett videóban, miután szombat reggel találkozott a kormány és a kamara delegációja.

A világjárvány miatt az elkövetkező hónapokban a kórházak óriási terhelés alá kerülnek majd, és az orvosokra és az ápolókra is emberfeletti munka vár. Az orvosi kamara delegációja világossá tette, hogy ezt az emberfeletti munkát a mostani bérszínvonal mellett aligha tudják teljesíteni az orvosok. „Ez az a pillanat, amikor az orvosok bérében egy áttörő erejű javulást kell elérnünk" - mondta a miniszterelnök. A kamara korábban a bérek megduplázását javasolta, illetve a hálapénz büntetőjogi szankcionálását.

A kamara által előterjesztett béremelést tartalmazó bértáblát, javaslatot Orbán közlése szerint a kormány elfogadta, az erről szóló törvényjavaslatot hétfőn benyújtják az Országgyűlés elé. Megállapodtak arról is, hogy ezzel párhuzamosan a hálapénzt is kivezetik a magyar ellátórendszerből.

(via MTI/Orbán Viktor Facebook)