Trump kampányfőnöke, volt tanácsadója, és több republikánus szenátor is koronavírusos

külföld
2020 október 03., 11:01

Már kilenc emberről bizonyosodott be Donald és Melania Trump köreiből, hogy megfertőződtek az új koronavírussal. Legtöbbjük részt vett azon a múlt szombati eseményen, amelyiken az elnök bejelentette, a konzervatív bírát, Amy Coney Barrett jelöli az elhunyt Ruth Bader Ginsburg alkotmánybírói helyére.

photo_camera Az ominózus esemény Fotó: CHIP SOMODEVILLA/AFP

Akikről mostanáig kiderült, hogy elkapták a vírust, az

  • Bill Stepien, Trump kampánytanácsadója, aki csütörtökön biztosan jelen volt Trump és Joe Biden elnökjelölti vitáján, Cleveland-ben
  • Hope Hicks, a Fehér Ház kommunikációs igazgatója, aki szerdán, az Air Force One-on az elnökkel utazva kezdett tüneteket tapasztalni magán, csütörtökön pedig már meg is lett a pozitív eredménye
  • Mike Lee és Thom Tillis republikánus szenátorok,
  • John Jenkins, a University of Notre Dame rektora,
  • és Kellyanne Conway, Trump volt tanácsadója, akiről lánya előbb jelentette be TikTok csatornáján, hogy megfertőződött, mint azt ő maga közölte volna.

Utóbbi négy emberről az eseményről készült felvételek alapján tudható, hogy az első sorokban, egy kupacon ültek Amy Coney Barrett alkotmánybíró-jelölti bemutatásán. Barrett első koronavírus-tesztje negatív lett, csakúgy, mint Trump elnök más beazonosított kontakt-személyéé: Mike és Karen Pence-é, Ivanka Trumpé, Jared Kushneré, vagy Mark Meadowsé.

Közben a Fehér Ház személyzete köréből egyre hangosabb kritikák érkeznek a hanyagsággal kapcsolatban, amivel munkahelyük a járványhelyzetet kezeli. Nem elég, hogy nem általános a maszkhasználat vagy a védőtávolság betartása, a főnökség a vírus megjelenéséről, és a beazonosított fertőzöttekről sem kommunikál szerintük megfelelően. (New York Times, Politico, Axios, Guardian)