Trump kampányfőnöke, volt tanácsadója, és több republikánus szenátor is koronavírusos

Több 444 videó?
Szeretném

Már kilenc emberről bizonyosodott be Donald és Melania Trump köreiből, hogy megfertőződtek az új koronavírussal. Legtöbbjük részt vett azon a múlt szombati eseményen, amelyiken az elnök bejelentette, a konzervatív bírát, Amy Coney Barrett jelöli az elhunyt Ruth Bader Ginsburg alkotmánybírói helyére.

Az ominózus eseményFotó: CHIP SOMODEVILLA/AFP

Akikről mostanáig kiderült, hogy elkapták a vírust, az

  • Bill Stepien, Trump kampánytanácsadója, aki csütörtökön biztosan jelen volt Trump és Joe Biden elnökjelölti vitáján, Cleveland-ben
  • Hope Hicks, a Fehér Ház kommunikációs igazgatója, aki szerdán, az Air Force One-on az elnökkel utazva kezdett tüneteket tapasztalni magán, csütörtökön pedig már meg is lett a pozitív eredménye
  • Mike Lee és Thom Tillis republikánus szenátorok,
  • John Jenkins, a University of Notre Dame rektora,
  • és Kellyanne Conway, Trump volt tanácsadója, akiről lánya előbb jelentette be TikTok csatornáján, hogy megfertőződött, mint azt ő maga közölte volna.

Utóbbi négy emberről az eseményről készült felvételek alapján tudható, hogy az első sorokban, egy kupacon ültek Amy Coney Barrett alkotmánybíró-jelölti bemutatásán. Barrett első koronavírus-tesztje negatív lett, csakúgy, mint Trump elnök más beazonosított kontakt-személyéé: Mike és Karen Pence-é, Ivanka Trumpé, Jared Kushneré, vagy Mark Meadowsé.

Közben a Fehér Ház személyzete köréből egyre hangosabb kritikák érkeznek a hanyagsággal kapcsolatban, amivel munkahelyük a járványhelyzetet kezeli. Nem elég, hogy nem általános a maszkhasználat vagy a védőtávolság betartása, a főnökség a vírus megjelenéséről, és a beazonosított fertőzöttekről sem kommunikál szerintük megfelelően. (New York Times, Politico, Axios, Guardian)