Gyanúsan vehettek cégek olcsón üzlethelyiségeket az V. kerületi önkormányzattól

gazdaság
2020 október 05., 04:04

A Belváros fideszes vezetésű önkormányzata a nyáron 700 millió forint értékben adott el önkormányzati tulajdonban lévő kereskedelmi ingatlanokat. A 24.hu cikke szerint viszont több esetben is elég gyanúsak ezek az üzletek, több ingatlant ugyanis úgy vehetett meg kedvezményesen egy azt korábban bérlő cég, hogy a cég maga nem sokkal, akár pár nappal az eladás előtt cserélt gazdát. Így az új tulajdonos, aki korábban nem volt bérlő, élhetett a bérlői kedvezménnyel és milliókat spórolhatott a belváros legforgalmasabb részein lévő ingatlanokon.

Az önkormányzat 30 százalékos kedvezménnyel adja az üzlethelyiségeket olyan vállalkozásoknak, amelyek korábban már bérelték azt. Ilyen volt például az Andor 06 Kft., amely a Dorottya utca 9-ben bérelt egy 484 négyzetméteres irodát 2013 óta. Ennek a cégnek 2019-ig egy 2019-ig a Lofthome Ingatlanforgalmazó nevű társaság volt a tulajdonosa, amelytől rövid időre megvette egy másik cég, hogy aztán június 11-én egy Gellért Globe nevű harmadik cég legyen a tulajdonos.

Az V. kerületi képviselőtestület a tulajdonosváltás után 5 nappal, június 16-án kapott előterjesztést az ingatlan eladásáról, amit végül 88 millió forint kedvezménnyel kaphatott meg az Andor 06.A cég végül 423 ezer forintot fizetett négyzetméterenként az irodáért, miközben a 24.hu szerint azona környéken bőven egymillió forint fölött vannak a négyzetméter árak. A cikk több hasonló esetet is felsorol:

  • Egy Károly körúti, 238 négyzetméteres irodát 45 milliós kedvezménnyel, 443 ezer forintos négyzetméter áron ad el az önkormányzat, összesen 105,5 millió forintért, miközben a környéken 800 ezer és 2 millió között vannak a négyzetméter árak. Az ingatlant 25 évig bérelte egy Ditra Plusz bevű cég, amely aztán tavaly májusban egy Londo Holding Zrt. nevű cégé lett.
  • Egy réteses cég 304 ezer forintos négyzetméteráron szerzett meg egy galériás üzlethelyiséget a Vámház körúton;
  • egy szépségszalont 243 ezer forintos négyzetméteres áron vehetett meg bérlője a Királyi Pál utcában;
  • a Falk Miksa utcában 427 ezer forintos négyzetméteráron áron a korábbi bérlő tulajdonába egy iroda.

Összesen 900 négyzetméternyi ingatlant adott el úgy az önkormányzat kedvezményesen, hogy a bérlő céget nem sokkal az ingatlanüzlet előtt felvásárolták.