Már több mint 8 ezren kórházban, telítődnek az intenzív osztályok Romániában

külföld
2020 október 05., 09:44

Miután kiderült, hogy múlt héten egy koronavírus-fertőzöttel vett részt egy tévéműsorban, lemondta minden programját a román miniszterelnök, és kérte, hogy teszteljék, írja a Transindex. Ludovic Orbannál nem jelentkeztek tünetek, míg nem derül ki a szűrés eredménye, izolációban marad.

A kormányfő akkor kényszerül erre, mikor ismét rekordot döntött a pozitív tesztek aránya az országban. A hivatalos közlés szerint

az elmúlt 24 órában 1591 új fertőzöttet regisztráltak, de csak azért ennyit, mert a hétfői napokon mindig a vasárnap elvégzett, a szokásosnál (22-24 ezer) jóval kevesebb tesztet eredményét közlik.

A több mint másfélezer eset az alig 6500 mintavételből jött össze, így egy hét után ismét rekordot döntött és meghaladta a 24 százalékot a pozitív tesztek aránya. A koronavírus-járvány kezdete óta nem igényeltek ennyien, több mint nyolcezren kórházi ápolást. Közülük közel hatszázan vannak intenzív osztályokon. A román lapértesülések szerint az ország kórházaiban 1050 intenzív terápiás ágy van a Covid-betegek részére fenntartva. A G4Media.ro hírportál

szerint Bukarestben és az ország 41 megyéje közül 13-ban nincs már szabad hely a Covid-kórházak intenzív terápiás részlegein.