Túl nagy lett az Excel-fájl, 16 ezer koronavírusos esetet nem regisztráltak a hivatalos brit statisztikákban

külföld
2020 október 05., 13:35

Egy számítástechnikai hiba következtében közel 16 ezer pozitív koronavírusos eset maradt ki a hivatalos brit adatokból, derült ki hétfőn. A Brit Közegészségügyi Hivatal (PHE) hétfői tájékoztatása szerint szeptember 25-e és október 2-a között 15841 esetet nem regisztráltak az országos, összesített adatokban, írja a Yahoo.

Ennek következtében súlyos lyuk keletkezett a kontaktkutatásban is, mert míg a fertőzötteket értesítették, a fertőzöttek lehetséges kontaktjait nem, vagy csak késéssel tudták felkeresni. Brit sajtóértesülések szerint a problémát az okozta, hogy a Microsoft Excel-ben vezetett táblázat elérte a maximális fájlméretet, ezután pedig nem lehetett új adatokat hozzáadni.

A brit munkaügyi miniszter közben egy beszélgetős műsorban közölte, hogy nem tudnak változtatni a történelmen, és hogy nem tudják, hány potenciális fertőzöttet nem értek el a számítógépes hiba miatt.

Az ellenzéki Munkáspárt azt követeli, hogy Matt Hancock egészségügyi miniszter még hétfőn álljon a parlament alsóháza elé, és adjon magyarázatot arra, hogy ez hogyan fordulhatott elő.

A korábban a hiba miatt nem regisztrált eseteket végül most hétvégén adták hozzá az összadatokhoz, így fordulhatott elő, hogy szombaton 12872, míg vasárnap 22961 fertőzöttet regisztráltak.