Tüntetések robbantak ki Kirgizisztánban, miután a hivatalos választási eredmény szerint az ellenzéki pártok nem jutottak be a parlamentbe

külföld
2020 október 05., 16:03

A kirgiz rendvédelmi szervek megkezdték hétfőn Biskek központjában a hétvégi parlamenti választások eredményét elutasító tüntetők oszlatását - könnygáz, vízágyú, gumilövedékek és villanógránátok bevetésével.

Az MTI a TASZSZ orosz hírügynökség helyszíni beszámolója alapján ír arról, hogy a tiltakozó akció résztvevői ellenállnak a hatósági intézkedésnek, köveket hajigálnak a biztonságiakra.

photo_camera Fotó: Tabyldy Kadyrbekov/Sputnik via AFP

A tüntetés hétfőn reggel kezdődött Biskek főterén, ahol a parlament és az elnöki palota is található. A megmozduláson több mint tíz párt hívei vettek részt. Ezek a pártok nem kerültek be a törvényhozásba és most a szerintük elcsalt vasárnapi voksolás érvénytelenítését, és választások megismétlését követelik.

A BBC cikke szerint a tüntetők azért vonultak utcára, mert a 16 induló pártból mindössze négy jutott be a parlamentbe, és ebből háromnak szoros kapcsolata van Szooronbaj Dzseenbekov államfővel. A hivatalos eredmények szerint az újonnan alapított, Egység (Birimdik) nevű szocialista párt nyert a vasárnapi voksoláson a szavazatok közel 25 százalékával, amelyet szorosan a szintén új, liberális Hazám, Kirgizisztán (Mekenim Kirgizstan) követ. A 7 százalékos bejutási küszöböt még két másik pártnak sikerült megugrania. Az ellenzék egyetlen ismert pártja sem jutott be a parlamentbe, és már jelezték, hogy nem fogadják el a választás eredményét.

A nemzetközi megfigyelők szerint valós aggodalmak merülnek fel a választás tisztaságával kapcsolatban, és a szavazatvásárlásokról és megfélemlítésekről szóló beszámolók hitelesek.

A tüntetők már az államfő lemondását is követelik, az összecsapásokban pedig a beszámolók szerint megsérült az egyik ellenzéki párt vezére is. (MTI, BBC)