A komcsi hatalom által elhallgattatott írókat karolt fel Sárközi Márta, az erzsébetvárosi önkormányzat öszöntdíjat nevezett el róla

Sárközi Mártáról elnevezett irodalmi ösztöndíjat alapított Erzsébetváros, olyan, 35 és 60 éves közötti korú, magyarországi lakcímmel bíró, magyarul alkotó íróknak, költőknek és drámaíroknak, akiknek már legalább két kötete jelent meg (magánkiadás nem számít). 

A díjra csak az pályázhat, aki nem kap semmilyen más állami ösztöndíjat. Az ösztöndíj féléves, összege havi nettó 160 000 forint.

A névadó Sárközi Márta szerkesztő, író az egyik leghíresebb magyar zsidó kultúrcsalád központi figurája volt. Édesanyja Vészi Margit festő és újságíró, aki akkor volt világháborús haditudósító, amikor még alig akadt újságírónő Magyarországon. Ő az Ady Endre verseiben feltűnő Margita. Vészi Margit apja pedig Vészi József újságíró-költő, parlamenti képviselő, udvari tanácsos volt, aki az emancipálódott magyar zsidók közül elsők között futott be látványos karriert a századfordulón.

Sárközi, vagyis Molnár Márta Vészi Margit és Molnár Ferenc író rövid és heves házasságából született 1907-ben. Első férje Horváth Zoltán újságíró-műfordító-történész volt, közös gyerekük Horváth Ádám, a Szomszédok rendezője és Horváth Eszter. Molnár Márta második férje Sárközi György, a zsidó származású, katolikus vallású költő, a nép írók legendás folyóirata, a Válasz főszerkesztője, a Magyarország felfedezése című szociográfiai könyvsorozat kitalálója volt, tőle született harmadik gyereke, az író Sárközi Mátyás. Miután Sárközi György munkaszolgálatosként végelgyengülésben meghalt, a Választ felesége, Márta vitte tovább, amíg be nem tiltották a kommunisták. (Molnár Márta közben fölvette elhunyt férje családnevét.) A sztálinizmus évei alatt Sárközi sok, a hatalom által elhallgatatott írón és költőn segített, több műfordítása jelent meg. A mai olvasók leginkább talán az egyik tökéletesen sikerült fordítása, a Gerald Durrell-féle Családom és egyéb állatfajták miatt ismerhetik.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.