Erősödik a pedagógusok félelemérzete, ahogy egyre több iskolában jelenik meg a járvány

oktatás
2020 október 07., 06:24

3200 pedagógus részvételével készített felmérést a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) arról, milyen hatást gyakorol rájuk, és az intézményükben folyó oktatásra az őszi koronavírus-járvány.

A legfontosabb eredmények:

  • A válaszadó tanárok 45 százaléka ezidáig még „semmilyen módon nem találkozott a fertőzéssel” az intézményben, ahol dolgozik.
  • Akik viszont igen, azok 83 százalékban nem tartják kielégítőnek azokat az intézkedéseket, amiket a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Oktatási Hivatal kidolgozott a védekezésre.
  • 78 százalékuk nem is érzi magát biztonságban a munkahelyén.
  • Az összes válaszadó közül megint csak 78 százalék gondolta úgy, a munkahelyükön szükség lenne a pedagógusok, oktatók, technikai alkalmazottak rendszeres tesztelésére.
  • A jelenlegi járványhelyzetben a válaszadó pedagógusok többsége nincs meggyőződve arról, hogy helyes döntés a tantermi oktatási folytatása. 30 százalékuk a teljesen tantermen kívüli, 44 százalékuk a hibrid oktatásra való átállást tartaná jónak.
  • A válaszadók 60 százaléka nehezményezi, hogy az intézményükben alkalmazott eljárásrend „nem egyértelmű és nem betartható” utasításokat tartalmaz a védekezéssel kapcsolatban. Különösen a 1,5 méteres távolságtartásra, a maszkviselésre, és az étkeztetésre vonatkozó szabályokat tartották nehezen alkalmazhatónak.

A szakszervezethez beérkezett jelzések alapján sok intézményvezető már elkezdte munkatársai felkészítését a tantermen kívüli oktatás lehetséges bevezetésére, még ősszel - írja a PSZ felmérés eredményeit bemutató közleménye. Hozzátették, szerintük a felmérésből levonható legfontosabb következtetés, hogy az oktatási kormányzatnak át kellene gondolnia a koronavírus-járvánnyal szembeni védekezési stratégiáját a hazai oktatási intézményekben, mielőtt a pedagógusok járványtól való félelme nagyobb lesz a hivatástudatuknál.