Az osztrák és a szlovák kormány is beállt a fehérorosz ellenzék mögé

külföld
2020 október 08., 19:19

Az osztrák és a szlovák kormány egyaránt támogatásáról biztosította Szvjatlana Cihanouszkaját, a fehérorosz ellenzék vezetőjét egy-egy Pozsonyban és Bécsben, csütörtökön tartott magas szintű találkozón.

photo_camera Szvjatlana Cihanouszkaja Fotó: Riccardo Pareggiani/NurPhoto via AFP

A bécsi megbeszélés után Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter keményen bírálta Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, amiért visszautasította a súlyos belpolitikai válság rendezése érdekében tett összes külföldi közvetítési ajánlatot. „Ez azt mutatja, hogy Lukasenka továbbra is abban érdekelt, hogy tovább éleződjék a válság. Úgy tűnik, egy új vasfüggönyt akar felépíteni” - mondta az osztrák miniszter.

Pozsonyban korábban Igor Matovic szlovák miniszterelnök fogadta Szvjatlana Cihanouszkaját, az augusztusi fehérorosz választások ellenzéki elnökjelöltjét, és támogatásáról biztosította a fehérorosz polgári mozgalmakat. Matovic szerint a fehérorosz válságot új és szabad elnökválasztással kellene megoldani. „Hisszük, hogy ami egykor Szlovákiában vagy Csehszlovákiában sikerült, az önöknél is sikerülni fog” -mondta Matovic.

Matovic a találkozó után közölte: tárgyalni fog a kormány arról, hogy Szlovákia visszahívja-e a nagykövetét Fehéroroszországból. „Nem zárjuk ki ezt a lépést, de a döntést meg kell fontolni”" . (Paraméter/MTI/dpa)