Elkaszálta a madridi tartományi bíróság a spanyol kormány várost lezáró rendeletét

külföld
2020 október 08., 14:46

Friss, csütörtöki ítéletében elutasította a madridi autonóm tartományi bíróság azt a spanyol kormányrendeletet, ami alapján Madridban és 9 környező városban a lakosok nem hagyhatnák el a város határait, kivéve, ha munkába, iskolába, vagy orvoshoz mennek. Így a központilag elrendelt kijárási korlátozás a tartományban nem alkalmazható - írja a Guardian.

A spanyol közigazgatási rendszerben a tartományi bíróságoknak először ratifikálniuk kell a központi kormányzat döntéseit ahhoz, hogy a tartományokban, amelyekből összesen 17 van az országban, alkalmazni lehessen őket. (A madridi rendőrség a ratifikációra várva eddig nem is alkalmazta a péntek óta érvényben lévő központi szabályozást.)

A karanténból szabaduló madridiak korzóznak a város egyik főútján.
photo_camera A karanténból szabaduló madridiak korzóznak a város egyik főútján. Fotó: OSCAR DEL POZO/AFP

Ezt tagadta most meg a tartományi bíróság arra hivatkozva, hogy a rendelet aránytalanul korlátozza a tartomány lakosságának alapvető szabadságjogait, hiszen a közegészségügyi kérdésekben való döntéshozatal nem is kormányzati, hanem tartományi hatáskörbe tartozik.

Spanyolországban is volt érvényben járványügyi veszélyhelyzet a koronavírus-járvány első hulláma idején, ami akkor lehetővé tette a spanyol kormánynak országos kijárási korlátozások bevezetését, de ez június 21-én véget ért, és a meghosszabbítása híján a járványügy visszakerült tartományi hatáskörbe.

A kijárási korlátozást érvénytelenítő bírósági határozat ellen a spanyol legfelsőbb bíróságnál lehet fellebbezni. A bírósági döntés bejelentést követően Salvador Illa egészségügyi miniszter sürgős tárgyalást kezdeményezett a madridi tartományi kormánnyal. Ennek elnöke, Isabel Díaz Ayuso állítása szerint nyitott a kompromisszumos megoldásra. Egy televíziós interjúban azt mondta, legkésőbb péntekre meg kell születnie egy „konkrét, ésszerű és igazságos” rendeletnek, amelyet egyszerűen, könnyen be lehet tartani és tartatni. (Guardian, MTI)