59 amerikai milliárdosnak nagyobb vagyona van, mint az amerikai társadalom felének

külföld
2020 október 09., 14:24

Az 59 leggazdagabb amerikai milliárdosnak (akiknek a vagyonát tovább növelte a koronavírus-járvány), nagyobb vagyona van, mint amennyivel az amerikai társadalom fele rendelkezik.

Jeff Bezos az online meghallgatáson
photo_camera Jeff Bezos az online meghallgatáson Fotó: MANDEL NGAN/AFP

A NY Post a FED legfrissebb adatai alapján ír arról, hogy az amerikai társadalom szegényebb fele, mintegy 165 millió ember összesen mintegy kétezermilliárd dollárnyi vagyonnal rendelkezett 2020 második negyedévében, ami kevesebb mint az 59 leggazdagabb amerikai vagyona, melyet 2,09 ezermilliárd dollárra tesznek.

A FED adataiból azt is látni, hogy az amerikai társadalom leggazdagabb egy százaléka 34 ezermilliárd dollárnyi vagyonnal bír, azaz 16-szor gazdagabbak, mint az alsó 50 százalék. Mint a cikk írja, a vagyoni egyenlőtlenségek további növekedésének a tőzsde lehetett az egyik jelentős okozója: annak ellenére, hogy a koronavírus miatt rengeteg amerikai került rendkívül nehéz gazdasági helyzetbe, a tőzsdék gyakorlatilag szárnyaltak.

Az elmúlt évtizedekben hihetetlen nagy léptékű tőkeátrendeződés ment végbe az amerikai gazdaságban (is), a vállalati részvények és kötvények egyre inkább a leggazdagabb 1 százalék tulajdonában koncentrálódnak.