Klórgáz ömlött a dunaföldvári üzemben, többen megsérültek

baleset
2020 október 09., 08:04

Súlyos ipari baleset történt Dunaföldváron péntek délelőtt, a városban működő bioetanolgyárból szabadult fel nagy mennyiségű klórgáz, többen megsérültek. Egy hat köbméteres tartályba kevertek 4500 liter hipó mellé, valószínűleg tévedésből 400 liter salétromsavat, mondta a város polgármestere videóüzenetében. Horváth Zsolt hozzátette: az üzem vegyészei és a katasztrófavédelem együtt dolgozik a hiba elhárításán, utóbbi két mérőkocsit is küldött a városba, hogy a levegőbe került klórgáz koncentrációját szondázzák.

A sérültek pontos számát egyelőre nem közölték, úgy tudni legalább tucatnyian kerültek kórházba. A helyszínre több mentőhelikopter is érkezett.

A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság beszámolója szerint jelenleg

"a tűzoltóegységek védősugarat működtetnek a tartály környékén, ezzel megakadályozzák a veszélyes gáz terjedését. A katasztrófavédelem iparbiztonsági szakemberei a helyszínen vannak és állandó felügyelet alatt tartják a létesítményt. A katasztrófavédelem mobil laboratóriuma folyamatosan méréseket végez. Az üzemen belüli, védőzónával kijelölt területen kívül a levegőben veszélyes gázkoncentráció nem mérhető. A keletkező gáz a szomszédos üzemeket, a lakott területet korábban és jelenleg sem érinti."