Nagy mennyiségű gáz ömlött a levegőbe Dunaföldváron

A lakosságot nem veszélyezteti a baleset, írja a Telex a DO értesülései alapján.

A gáz a Pannonia Bio Zrt. bioetanol gyárából szivárgott, a Katasztrófavédelem és a Tűzoltóság munkatársai jelenleg is a helyszínen vannak.

A város polgármestere, Horváth Zsolt azt mondta a Telexnek, hogy egy 6 köbméteres tartályban mintegy 4500 liternyi hypóhoz 400 liter salétromsav került, a két anyag kémiai reakciója folytán pedig klórgáz szabadult fel, amitől több ott dolgozó rosszul lett.  

A polgármester szerint a városban élőkre nem veszélyes a gáz, csak azok lesznek tőle rosszul, akik közvetlen ott tartózkodnak.

Eddig úgy tudni, hogy legalább 15-en sérültek meg, de ez a szám nőhet.

A cég későbbre ígért választ a lap kérdéseire.

FRISSÍTÉS:

A lap megkereste az Országos Mentőszolgálatot, akik azt írták, hogy 28 embert láttak el és szállítottak kórházba.

„13-an súlyosabb, 15-en könnyebb mérgezést szenvedtek, jellemző tüneteik torokkaparás, könnyezés, a súlyosabb esetekben nehézlégzés voltak. A kórházba szállításhoz egy autóbuszt is igénybe vettünk (könnyű mérgezés, illetve tünetmentes személyek megfigyelés céljából történő beszállítása), a betegeket négy kórház (Dunaújváros, Székesfehérvár, Szekszárd és Kecskemét) fogadta."  

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.