Szabadon engedték a világ utolsó francia túszát, egy 75 éves nőt

Terrorizmus
2020 október 09., 03:30

Dzsihadisták szabadon engedték a világ utolsó francia túszát, egy 75 éves nőt két olasz fogollyal és egy mali politikussal együtt, írja a Guardian.

A mali hatóságok egy csütörtöki posztban megerősítették, hogy a 75 éves nő, Sophie Pétronin Bamakóba tart. A francia nőt 2016. december 24-én ragadták el fegyveresek Gao városából, ahol egy gyermekjótékonysági szervezetnél dolgozott. Ezután közel négy évig tartották fogva a dizshadisták Maliban. A francia elnök, Emmanuel Macron üdvözölte Pétronin szabadonbocsátását, aki az utolsó francia túsz volt a világon, és felajánlotta Malinak, hogy továbbra is segíteni fogják őket a terrorizmus elleni küzdelemben.

photo_camera Sophie Pétronin a bamakoi sajtótájékoztatón. Fotó: STRINGER/AFP

A két olasz túsz közül az egyik pap, a másik pedig turista, őket még 2018-ban fogták el Nigériában vélhetően az Al-Kaidához tartozó fegyveresek.

A mali ellenzéki politikust, a 70 éves Soumaïla Cissét március 25-én rabolták el, miközben parlamenti választásokra kampányolt.

A tárgyalásközvetítő szerint a megegyezés a dzsihadistákkal nem ment könnyen, a hatóságok pedig nem adtak hírt a túszok egészségügyi állapotáról. Mali a múlt hétvégén 100 dzsihadista foglyot engedett szabadon, sokak szerint a nemzetközi túszok is azért szabadulhattak ki, mert a kormány fogolycserét hajtott végre, de ezt sem a francia, sem a mali kormány nem erősítette meg.