Afrikának 1200 milliárd dollára van szüksége ahhoz, kilábaljon a pandémia okozta válságból

külföld
2020 október 10., 16:30

Afrikának 1200 milliárd dollára lesz szüksége a következő három évben ahhoz, hogy gazdaságilag talpra álljanak a pandémia után, jelentette be a Nemzetközi Valutaalap szombaton.

Kristalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap vezetője szerint a világnak többet kell tennie azért, hogy Afrika kilábalhasson ebből a válságból.

A Világbank adati szerint ugyanis 43 millió afrikait fenyeget extrém szegénység a pandémia következtében.Bár az afrikai országok gazdasága eddig javuló tendenciát mutatott, a vírusnak köszönhetően rengetegen vesztették el a munkájukat és a családok jövedelme mintegy 12 százalékkal csökkent.

A Valutalap eddig mintegy 26 milliárd dollárt adott az afrikai országoknak a koronavírus hatásának enyhítésére, de még magánhitelezők és más országok segítségével is óriási a hiány a finanszírozásban.

Kristalina Georgieva szerint néhány afrikai ország választani készül aközött, hogy tovább tetőzze az adósságait vagy biztosítsa a szociális és egészségügyi kiadásaikat.

Georgieva arra szólította fel a G20 országokat, hogy hosszabbítsák meg az adósságtörlesztés moratóriumát és bizotsítsanak több forrást a hitelezésre. (BBC)