21-en vesztették életüket covidban az elmúlt 24 órában

2020 október 11., vasárnap 5:19

21 halálos áldozata volt az elmúlt 24 órában a koronavírusjárványnak az Operatív Törzs tájékoztatása szerint. A járvány kezdete óta ezzel már 954-re nőtt a halálos áldozatok száma. A hivatalos adatok szerint szombaton 1068 fertőzöttet azonosítottak. Tesztből 10203-at végeztek, vagyis a pozitív tesztek aránya még mindig meghaladja a tíz százalékot. A WHO ökölszabálya szerint ahol a pozitív tesztek aránya meghaladja az öt százalékot, ott nem tesztelnek eleget.

Az elmúlt hónapok statisztikájából az látszik, hogy Magyarországon nagyjából ennyi, tízezer körüli tesztet képesek egy nap elvégezni, magyarán ez a szűk keresztmetszet. Azt szombaton már a kormány szakértői is elismerték, hogy ilyen tesztkapacitás mellett az új fertőzöttek száma ezer körül alakulhat majd, de az csak látszat, hogy tetőzne a járvány.

Az Operatív Törzs tájékoztatása szerint jelenleg 1252 beteg szorul kórházi ápolásra, és 138-an vannak lélegeztetőgépen. Mindkét szám rekord.

Vagyis októberben sem változott a helyzet szeptemberhez képest: a járvány felívelő szakaszában vagyunk, a fertőzések, halálozások száma, illetve a kórházi ápolásra vagy lélegeztetésre szorulók száma is messze meghaladja a tavaszi járvány idején tapasztaltakat. Az óvintézkedések azonban meg sem közelítik az akkor bevezetett szigort.

Az Operatív Törzs ezt napi tájékoztatójában azzal magyarázza, hogy a kormány a járványról szóló nemzeti konzultáció eredményét is figyelembe veszi a járványügyi intézkedéseikor, az alapján pedig a legtámogatottabb intézkedések a maszkviselés, a rendezvények korlátozása, az országhatár lezárása és a távolságtartás. Ezek közül az országhatár lezárásának egy országon belül közösségben terjedő járvány esetén gyakorlatilag semmi értelme, a rendezvények megtartását pedig leginkább hébe-hóba korlátozza csak a kormány.