21-en vesztették életüket covidban az elmúlt 24 órában

politika
2020 október 11., 05:19

21 halálos áldozata volt az elmúlt 24 órában a koronavírusjárványnak az Operatív Törzs tájékoztatása szerint. A járvány kezdete óta ezzel már 954-re nőtt a halálos áldozatok száma. A hivatalos adatok szerint szombaton 1068 fertőzöttet azonosítottak. Tesztből 10203-at végeztek, vagyis a pozitív tesztek aránya még mindig meghaladja a tíz százalékot. A WHO ökölszabálya szerint ahol a pozitív tesztek aránya meghaladja az öt százalékot, ott nem tesztelnek eleget.

link Forrás

Az elmúlt hónapok statisztikájából az látszik, hogy Magyarországon nagyjából ennyi, tízezer körüli tesztet képesek egy nap elvégezni, magyarán ez a szűk keresztmetszet. Azt szombaton már a kormány szakértői is elismerték, hogy ilyen tesztkapacitás mellett az új fertőzöttek száma ezer körül alakulhat majd, de az csak látszat, hogy tetőzne a járvány.

Az Operatív Törzs tájékoztatása szerint jelenleg 1252 beteg szorul kórházi ápolásra, és 138-an vannak lélegeztetőgépen. Mindkét szám rekord.

link Forrás

Vagyis októberben sem változott a helyzet szeptemberhez képest: a járvány felívelő szakaszában vagyunk, a fertőzések, halálozások száma, illetve a kórházi ápolásra vagy lélegeztetésre szorulók száma is messze meghaladja a tavaszi járvány idején tapasztaltakat. Az óvintézkedések azonban meg sem közelítik az akkor bevezetett szigort.

link Forrás

Az Operatív Törzs ezt napi tájékoztatójában azzal magyarázza, hogy a kormány a járványról szóló nemzeti konzultáció eredményét is figyelembe veszi a járványügyi intézkedéseikor, az alapján pedig a legtámogatottabb intézkedések a maszkviselés, a rendezvények korlátozása, az országhatár lezárása és a távolságtartás. Ezek közül az országhatár lezárásának egy országon belül közösségben terjedő járvány esetén gyakorlatilag semmi értelme, a rendezvények megtartását pedig leginkább hébe-hóba korlátozza csak a kormány.