Kutyáknak fejleszt AR-szemüveget az amerikai hadsereg

ÁLLAT
2020 október 11., 06:01

Augmentáltvalóság-szemüvegeket (AR-szemüvegeket) fejleszt a katonakutyák számára az amerikai hadsereg, adta hírül a BBC. A Futurism összefoglalója szerint a fejlesztéstől azt remélik, hogy annak segítségével akkor is vezényelni tudják majd a katonakutyákat, ha a trénerük nincs az állatok látómezejében.

Az AR-szemüveget fejlesztő Command Sight tulajdonosának Matter nevű rottweilere a prototípussal
photo_camera Az AR-szemüveget fejlesztő Command Sight tulajdonosának Matter nevű rottweilere a prototípussal Fotó: US Army - közkincs

"Az AR máshogy működik a kutyáknál, mint az embereknél. Arra használjuk, hogy utasításokat adjunk nekik, nem interakciókra, mint az embereknél" - mondta Stephen Lee, a hadsereg kutatólaboratóriumának vezető tudósa.

A szemüveg prototípusát a Command Sight fejlesztette ki. A készülék a kutya szemére illeszkedő kijelzőből, illetve kamerából áll. Ez utóbbi képe önmagában is hasznos, a kutya gondozója így láthatja, hogy mit lát az állat.

A prototípus egyelőre korlátozott képességű, már csak azért is, mert a működtetéséhez pórázon kell tartani az állatot. Vagyis egyelőre pont a hangoztatott céljára nem alkalmas, a pórázon tartott kutyának nyilván egyszerűbb volna helyben utasításokat adni, mint a szemüvegen át. De Lee szerint az új technológia így is "fontos eszköz lehet abban, hogy jobban kommunikáljunk a katonakutyákkal".