A járvány miatt elmarad a Vörösmarty téri karácsonyi vásár

Budapest
2020 október 12., 13:55

Közleményt adott ki a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK), mely szerint a koronavírus-járvány adventi időszakra várható tetőzése miatt elmarad az idei Vörösmarty téri karácsonyi vásár.

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Mint írják, a koronavírus-járvány az egészségügyi szakemberek előzetes becslései és a kormányzati nyilatkozatok szerint az adventi időszakban, azaz várhatóan november végén és decemberben fog tetőzni. Ezt az előrejelzést támasztja alá az elmúlt hetek tendenciája a megbetegedések és halálesetek számának rekord mértékű növekedésében. Ezért a fővárosi operatív törzs iránymutatását is figyelembe véve úgy döntöttek, hogy a vásár megtartása az azon résztvevők életét, egészségét vagy testi épségét veszélyeztetné. A járványügyi adatok emelkedésére a környező országok nagyvárosai is hasonló intézkedéssel készülnek, és szigorítják a hasonló jellegű rendezvények megtartását, tették hozzá.

A BFTK emellett egy kampányt is életre hív, melyben mindenkit arra biztatnak majd, hogy hogy magyar iparművészeti termékeket vásároljanak karácsonyra, ezzel támogatva a járvány miatt nehéz helyzetbe került kézműveseket.

“A BFTK támogatja a hazai kézműveseket ebben a nehéz helyzetben, ezért a megsegítésükre kampányt tervez, amelynek keretében arra kérjük a lakosságot, hogy az idei ünnepekre is kézműves termékeket vásároljanak és ajándékozzanak - mondta el Faix Csaba, a BFTK ügyvezetője. “A vásárra jelentkezett kézművesek és iparművészek többsége rendelkezik webshoppal, ahol a vásárlók online ki tudják választani az ajándékaikat, ezzel is támogatva a magyar kézműves- és kreatív ipart“ - tette hozzá.