A kanadai nő úgy érezte, átok ül rajtuk, ezért 15 év után visszaküldte Pompejibe az ellopott mozaikdarabokat

Több 444 videó?
Szeretném

Egy kanadai nő 15 évvel azután, hogy eltulajdonította, inkább visszaküldött egy pompeji műkincs-darabot. A sajtóban csak keresztnevén, Nicole-ként emlegetett nő egy amfora és egy kerámia egy-egy mozaikdarabját küldte el egy pompeji utazási ügynökség munkatársának, a két tárgy mellé pedig egy bocsánatkérő levelet is mellékelt, írja a Guardian

Nicole úgy látja, hogy a két eltulajdonított mozaikdarab hozott rá balszerencsét: mint levelében írja, a húszas évei elején járt a Pompejiben lévő régészeti kiállítóparkban, ekkor emelte el a töredékeket, és szerinte emiatt érték azóta csapások egymás után: kétszer is mellrákkal diagnosztizálták, illetve anyagi nehézségei is voltak.

Fotó: TIZIANA FABI/AFP

Levele szerint a lopás idején úgy gondolta, hogy a történelem egy apró darabjára tehet szert, mellyel senki más nem rendelkezik, de kiderült számára, hogy a tárgyrészletekben rengeteg negatív energia lakozik, ami a pusztulás földjéhez kötődik. Mint a Guardian írja, ezzel vélhetően Pompeji várost 79-ben leromboló és betemető vulkánkitörésre gondolt. 

Pompeji ma Olaszország egyik legnépszerűbb turistaattrakciója, és sok éve problémát jelent, hogy a turisták között akadnak, akik előszeretettel raknak el „emlékbe” kisebb tárgyakat. Nicole most azt írta, hogy megtanulta a leckét, és csak reméli, hogy az Úr megbocsájt neki. Attól fél ugyanis, hogy az átok továbbszállhat a családjára és a gyerekeire is. 

Egyáltalán nem annyira ritka, hogy valaki bűnbánatot gyakorolva küldjön vissza elcsent tárgyakat Pompejibe: az elmúlt évtizedek során annyira sok hasonló bocsánatkérő levelet kaptak a régészeti lelőhely fenntartói, hogy egy egész tárlatot is berendeztek a visszajuttatott tárgyakból.