A kanadai nő úgy érezte, átok ül rajtuk, ezért 15 év után visszaküldte Pompejibe az ellopott mozaikdarabokat

külföld
2020 október 12., 12:17

Egy kanadai nő 15 évvel azután, hogy eltulajdonította, inkább visszaküldött egy pompeji műkincs-darabot. A sajtóban csak keresztnevén, Nicole-ként emlegetett nő egy amfora és egy kerámia egy-egy mozaikdarabját küldte el egy pompeji utazási ügynökség munkatársának, a két tárgy mellé pedig egy bocsánatkérő levelet is mellékelt, írja a Guardian.

Nicole úgy látja, hogy a két eltulajdonított mozaikdarab hozott rá balszerencsét: mint levelében írja, a húszas évei elején járt a Pompejiben lévő régészeti kiállítóparkban, ekkor emelte el a töredékeket, és szerinte emiatt érték azóta csapások egymás után: kétszer is mellrákkal diagnosztizálták, illetve anyagi nehézségei is voltak.

photo_camera Fotó: TIZIANA FABI/AFP

Levele szerint a lopás idején úgy gondolta, hogy a történelem egy apró darabjára tehet szert, mellyel senki más nem rendelkezik, de kiderült számára, hogy a tárgyrészletekben rengeteg negatív energia lakozik, ami a pusztulás földjéhez kötődik. Mint a Guardian írja, ezzel vélhetően Pompeji várost 79-ben leromboló és betemető vulkánkitörésre gondolt.

Pompeji ma Olaszország egyik legnépszerűbb turistaattrakciója, és sok éve problémát jelent, hogy a turisták között akadnak, akik előszeretettel raknak el „emlékbe” kisebb tárgyakat. Nicole most azt írta, hogy megtanulta a leckét, és csak reméli, hogy az Úr megbocsájt neki. Attól fél ugyanis, hogy az átok továbbszállhat a családjára és a gyerekeire is.

Egyáltalán nem annyira ritka, hogy valaki bűnbánatot gyakorolva küldjön vissza elcsent tárgyakat Pompejibe: az elmúlt évtizedek során annyira sok hasonló bocsánatkérő levelet kaptak a régészeti lelőhely fenntartói, hogy egy egész tárlatot is berendeztek a visszajuttatott tárgyakból.