Debrecenben alkalmazzák először a magyar remdesivirt

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetemen alkalmazzák a Richter Gedeon Nyrt. gyógyszergyára által kifejlesztett, remdesivir hatóanyagot tartalmazó koronavírus elleni szert. A vírusszaporodást gátló infúziós kezelést súlyos állapotú betegek kapják a most kezdődött klinikai vizsgálatban.

A DE infektológiai klinikáján dolgozó kutatócsoport hétfőn alkalmazta az első infúziós kezelést a legsúlyosabb, tartós oxigéntámogatásra szoruló betegeken. A készítményt öt napig fogják kapni a páciensek.

Korábbi klinikai vizsgálatokkal már igazolták, hogy a fertőzés korai stádiumában a remdesivir lerövidíti a kórházban töltött időt, csökkenti az oxigénszükségletet, felgyorsítja a tüdőkárosodás gyógyulási idejét, és csökkentheti a lélegeztetőgépre szoruló betegek számát. Ugyanezt a hatást várják tőle a súlyos állapotú betegeknél is.

A mostani klinikai vizsgálatban a négy orvosképző egyetem és a két országos intézet - a Korányi Pulmonológiai Intézet és a Dél-pesti Centrumkórház - mellett a kijelölt Covid-ellátó kórházak vesznek részt.

(via MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!