Debrecenben alkalmazzák először a magyar remdesivirt

egészségyügy
2020 október 13., 16:49

Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetemen alkalmazzák a Richter Gedeon Nyrt. gyógyszergyára által kifejlesztett, remdesivir hatóanyagot tartalmazó koronavírus elleni szert. A vírusszaporodást gátló infúziós kezelést súlyos állapotú betegek kapják a most kezdődött klinikai vizsgálatban.

A DE infektológiai klinikáján dolgozó kutatócsoport hétfőn alkalmazta az első infúziós kezelést a legsúlyosabb, tartós oxigéntámogatásra szoruló betegeken. A készítményt öt napig fogják kapni a páciensek.

Korábbi klinikai vizsgálatokkal már igazolták, hogy a fertőzés korai stádiumában a remdesivir lerövidíti a kórházban töltött időt, csökkenti az oxigénszükségletet, felgyorsítja a tüdőkárosodás gyógyulási idejét, és csökkentheti a lélegeztetőgépre szoruló betegek számát. Ugyanezt a hatást várják tőle a súlyos állapotú betegeknél is.

A mostani klinikai vizsgálatban a négy orvosképző egyetem és a két országos intézet - a Korányi Pulmonológiai Intézet és a Dél-pesti Centrumkórház - mellett a kijelölt Covid-ellátó kórházak vesznek részt.

(via MTI)