Megint Fetullah Gülen támogatásával vádolt embereket tartóztattak le Törökországban

külföld
2020 október 13., 09:20

Mintegy 120 embert vett őrizetbe a rendőrség Törökországban kedden, amiért a gyanú szerint támogatják a 2016-os török kormány elleni puccskísérlet megszervezésével vádolt vallási vezető, Fetullah Gülen mozgalmát - írja a török állami televízióra hivatkozva a Deutsche Welle.

Az NTV hírcsatorna információi szerint a letartóztatottak között több katonai tisztségviselő is van. A letartóztatási hullámot a török hatóságok nyíltan gülenisták elleni akciónak nevezték.

A 2016-os törökországi, mintegy 250 halálos áldozattal járó puccskísérlet után Recep Tayyip Erdogan elnök vezetésével a kormány átfogó tisztogatásba kezdett a török államszervezetben és a közéletben. Emberek százait zárták már hosszabb-rövidebb időre börtönbe Erdogan régi szövetségese, a mára már ellenséggé vált 79 éves Fetullah Gülen támogatásának gyanúja miatt.

Az USA-ban élő muszlim vezető mozgalmát, a FETO-t terrorszervezetnek minősítették Törökországban. Amerika azonban nem hajlandó kiadni Gülent az országnak, mondván, az ellene felhozott vádak nem elég megalapozottak.