1984-ben elraboltak és fejbe lőttek egy 12 éves lányt Coloradóban, ezen a héten tartóztatták le gyanúsítottat

külföld
2020 október 14., 02:50

1984 karácsonya előtt néhány nappal egy 12 éves lány, Jonelle Matthews eltűnt az otthonából Colorado állam Greeley nevű városában. A város nyomozói évtizedeken át próbálták megtudni, mi történt vele, hosszú ideig sikertelenül. Az eset a várost sem hagyta nyugodni, és az országos hírekbe is bekerült, Ronald Reagan elnök is megemlítette egy beszédében.

2019-ben, 25 évvel az eset után következett a fordulat: megtalálták a lány holttestének maradványait egy mezőn a város közelében. Kiderült, fejbe lőtték.

Ezen a héten pedig letartóztatták a férfit, akit a gyilkossággal vádolnak, írja a New York Times. A vádlott a 69 éves Steven D. Pankey, volt Greeley-i lakos, aki azóta Idahóban él.

photo_camera Steven D. Pankey

A vád szerint 1984 december 20-án a férfi fegyverrel elrabolta a lányt az otthonából, majd az emberrablás közben megölte.

A rendőrség szerint Pankey már korábban is a látókörükbe került. Azt írták, többször is azzal jelentkezett, hogy tudomása van az ügy részleteiről, de ezek az információk egyre ellentmondásosabbá és gyanúsabbá váltak az évek során.

Volt felesége elmondása szerint a lány eltűnése utáni napokban zavartan viselkedett, és arra kérte őt, hogy olvasson fel neki az újságból az esetről. Amikor pedig egy pap azt mondta, a lányt meg fogják találni, a volt feleség elmondása szerint Pankey azt suttogta maga elé a templomban: „hamis próféta”.

A férfi élete azóta alaposan megváltozott, legalábbis erre utal, hogy egy idahói lapnak múlt héten azt mondta, a rendőrség azért keveri bele az ügybe, mert „cölibátusban élő homoszexuális”. 2018-ban pedig versenybe szállt azért, hogy a republikánus jelölt kormányzójelöltje lehessen, kampánya is volt.

John Gates, Greeley polgármestere arról beszélt, hogy az eset azt mutatja: kihűlt ügyeket is meg lehet oldani. A megoldás pedig megnyugvást hozhat a családnak és a városnak, mert legalább azt tudják évtizedek után, hogy mi történt Jonelle Matthews-al. (New York Times)