Koronavírus-számok Magyarországon 10/22/2021
Elhunytak + 24 Σ 30 492
Kórházban + 128 Σ 1 233
Fertőzöttek + 2 548 Σ 843 825
Tesztek + 19 830 Σ 7 236 933
Oltottak + 2 943 Σ 5 935 182
A legújabb trendek

44 gondozott kapta el a koronavírust egy kiskunfélegyházi idősotthonban, hárman meghaltak

2020 október 14., szerda 12:47

Valószínűleg egy tünetmentes konyhai dolgozó vitte be a koronavírust egy kiskunfélegyházi idősotthonba. Az igazgató múlt pénteken az önkormányzati lapnak azt mondta, összesen 44 ellátott és 11 dolgozó vagy kontaktszemély tesztje lett pozitív, a demensrészlegen van a legtöbb fertőzött.

A fertőzöttnek bizonyult idősek közül hárman meghaltak. Mindnyájan 80 év felettiek voltak, és alapbetegségekkel küzdöttek.A fertőzés miatt be kellett zárni a konyhát, és „mivel a fertőzöttekkel kontaktban álló munkatársaknak is karanténba kellett vonulniuk, egyszerűen nem volt, aki dolgozzon”. A központi önkormányzati konyha vette át a feladatokat, a karanténba került sofőrök helyett pedig a mezőőrök dolgoztak.

„Nagyon megnehezíti a dolgunkat, hogy sok munkaerő kiesett a rendszerből a kontaktkutatások következtében elrendelt karantén miatt is. Túlzás nélkül mondhatom, hogy emberfeletti munkával tudjuk ellátni a feladatainkat. Iszonyatosan nagy teher van a dolgozókon lelki és fizikai értelemben egyaránt.”

Beszéltünk az egyik elhunyt lakó lányával, aki azt mondta, szeptember 28-án érkeztek meg a pozitív teszteredmények. Aznap este tudta meg telefonon, hogy az édesanyját a többi lakóval együtt a kiskunhalasi kórházba, majd október 1-jén a helyi börtön területén felépített járványkórházba szállították.

Úgy tapasztalta, az idősotthonban tényleg mindent megtettek a lakók védelme érdekében. Azt viszont nehezményezi, hogy az önkormányzat több mint egy héttel a pozitív tesztek után közölt erről bármit nyilvánosan.

Csányi József polgármester október 7-én arról posztolt, milyen sikeresen kezelte a város a gazdasági válságot:

„Tisztelettel jelentem, erre az évre megnyertük a meccset: Kiskunfélegyháza Város – Válsághelyzet: 1-0.”Küldtünk neki kérdéseket a témában, ha választ kapunk, beszámolunk róla.

Keddi adatok szerint az országban 52 idősotthonban van jelen a vírus, és 640 fertőzött gondozottról tudnak.