A kínai kormány tiltakozott, hogy egy Dzsingisz Kánról szóló kiállításon használni akarták Dzsingisz Kán nevét

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

A kínai kormány nyomására nem nyílik meg a francia Nantes városában tervezett, Dzsingis Kán mongol hódítóról szóló kiállítás. A kínaiaknak többek között azzal volt baja, hogy Château des ducs de Bretagne múzeumba tervezett kiállításon használni akarták a "mongol" és a "birodalom" szavakat, de azt is követelték, hogy a kiállításon ne szerepelhessen Dzsingisz Kán neve.

A kínai kormánynak persze nem konkrétan Dzsingisz Kánnal van baja, hanem a Kínához tartozó Belső-Mongólia tartományban élő mongolokkal.Ahogy az ország más területén is, itt is elkezdte a kínai kormány elnyomni a nem kínai kisebbséget sajátos kulturális és nemzeti identitását, asszimilálva őket a kínai kultúrába. Belső Mongóliában például a nyáron ismertetett tervek szerint fokozatosan kivezetnék a mongol nyelvet az oktatásból, és minden tantárgyat mandarin kínai nyelven oktatnának. Ez persze komoly tiltakozásokhoz vezetett a mongolok között.  A kínai kormány most attól tarthat, hogy annak a felemlegetése, hogy a Dzsingis Kán által alapított mongol birodalom egy ponton Kína nagy részét uralta, erősítheti a mongolok mongol identitását.  

A Nantes-i múzeum pedig a belső-mongóliai Hohhot múzeummal együttműködésben szervezte volna a kiállítását a történelem legnagyobb mongoljáról, erről pedig a kínai kormány hivatalaival kellett egyeztetni, ezen keresztül próbáltak beleszólni a kiállításba, olyan szinten, hogy a prospektusok szövegezését és a kiállítási anyagokban szereplő térképeket is ellenőrizni akarták. A francia kurátorok ezt érthető módon cenzúrának minősítették, és úgy döntöttek, inkább nem is rendezik meg a kiállítást. (Guardian)

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!

Kapcsolódó