Majdnem válaszolt egy kérdésünkre az operatív törzs

járvány
2020 október 14., 10:24

Szerdán beolvasta egy kérdésünket az operatív törzs, de sajnos most sem úgy, ahogy feltettük. Eredetileg erre voltunk kíváncsiak:

  • Május 13-án számoltak be róla, hogy egy 75 éves páciensnél működött a vérplazmaterápia. Október 5-én az Országos Vérellátó Szolgálat is felhívást intézet felgyógyult covidos páciensekhez, hogy adjanak vért. Végeztek-e vizsgálatokat a tárgyban, hogy mennyire hatásos kezelési mód a vérplazma? Átlagosan mennyivel csökkenti az ápolási időt, milyen arányban csökkenti a halálozás kockázatát? Terveznek-e randomizált klinikai vizsgálatot a tárgyban, vagy csatlakoztak-e a világban folyó hasonló vizsgálatokhoz?

Ez végül így hangzott el a napi tájékoztatón:

  • Mennyire hatásos kezelési mód a vérplazmaterápia, mik a tapasztalatok?

Müller Cecília azt mondta, ez egy „rendkívül hatékony kezelési mód”, ami a középsúlyos betegeknek segít elkerülni az intenzív osztályt. Most van elegendő vérplazma, de az emelkedő kórházi esetszámok miatt továbbra is gyűjtik őket.

Más érdemi információ nem is hangzott el az eseményen, hacsak az nem, hogy az RTL kérdésére a krónikus betegségben szenvedő pedagógusoknak azt tanácsolta: tartsák karban a betegségüket, mert az fertőzés esetén csökkentheti a súlyos betegség kockázatát.

Az alábbi kérdéseket küldtük még:

  • Hány koronavírusos fertőzöttet kezelnek jelenleg intenzív osztályon?
  • Hány intenzív terápiás szakápoló van az országban? Ők összesen hány lélegeztetőgépet tudnak egyidejűleg működtetni?
  • Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint akkor megfelelő a tesztelési stratégia, akkor van kontroll alatt a járvány egy országban, ha az elvégzett tesztek kevesebb, mint öt százaléka pozitív. Magyarországon szeptember 11. óta nem teljesül ez a WHO-ajánlás. Miért nem tesztelünk többet?