Az operatív törzs egy hét után beolvasta egy kérdésünket, csak nem úgy, ahogy feltettük

járvány
2020 szeptember 28., 12:13

Alig egy hetet kellett várni, hogy az operatív törzs beolvassa az egyik kérdésünket a napi „sajtótájékoztatóján”. Itt ugye az a menet, hogy a szerkesztőségeknek reggel 9-ig el kell küldeniük a kérdéseket, azokat átnézik, néhányat beolvasnak, és arra a néhányra mondanak valamit.

Most látszólag velünk is ez történt. Miután múlt héten egyetlen egy kérdésünk sem ment át Kovács Zoltán államtitkár szűrőjén, váratlanul Kiss Róbert alezredes bejelentette, hogy „a szociális intézmények lakóira vonatkozó tesztelések kapcsán küldött megkeresést a 444. A kérdése: mikor kerülhetnek vissza a betegek a kórházból az intézménybe?”

Valóban szerepelt a kérdésben a szociális intézmények, a kórház és a teszt kifejezés is, de valójában erről érdeklődtünk:

„A szociális intézmények öt napon belül elvégzett két negatív eredményt adó PCR-teszthez kötik azt, hogy visszafogadjanak kórházban ápolt gondozottat. A tesztkapacitások leterheltsége miatt azonban most gyakran 3-4 napot is várni kell a tesztek eredményére, ezért sok gondozott végül a kórházban reked, ahol nagyobb a kockázata annak, hogy megfertőződjenek. Tervezik-e a tesztkapacitás növelését, vagy olyan antigén gyorstesztek használatát, amelyek akár 20 percen belül is eredményt adnak, és amilyeneket például Bajorországban már használnak az egészségügyi ellátásban?”

Miután Kiss alezredes nem ezt olvasta fel, Müller Cecília nem is erre válaszolt, hanem elmondta az általános protokollt.

link Forrás

További kérdéseink, amikre múlt héten sem kaptunk választ, de elküldtük megint ma is:

  • Kérdezhetük?
  • Igaz-e, hogy ismét életbe lépett az egészségügyi dolgozók külföldi utazásának korlátozása? Ha igen, kiket érint ez pontosan, és mik a szabályozás részletei?
  • Cukorbeteg olvasónk kérdezi, hogy érvényben maradt-e a tavaszi szabályozás, vagyis továbbra sem kell személyesen meghosszabbítani a recepteket az inzulinra és a tesztcsíkokra?
  • Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint akkor megfelelő a tesztelési stratégia, akkor van kontroll alatt a járvány egy országban, ha az elvégzett tesztek kevesebb, mint öt százaléka pozitív. Magyarországon szeptember 11. óta nem teljesül ez a WHO-ajánlás. Miért nem tesztelünk többet?
  • Ha kiemelten fontos, hogy az iskolák működjenek, akkor miért nem kapnak elsőbbséget a gyanús tünetekkel a háziorvosuknál bejelentkező pedagógusok a tesztek levételénél és a minták kivizsgálásánál? Miért tart esetenként a teszteredmények levétele, illetve azok kiértékelése is több, mint egy hétig?
  • Hány intenzív terápiás szakápoló van az országban? Ők összesen hány lélegeztetőgépet tudnak egyidejűleg működtetni?