Több mint 5000 döglött fókabébit mosott partra a tenger Namíbiában

Több mint 5000 döglött fókabébit mosott partra a tenger a namíbiai Walvis Bay város közelében – jelentette be az Ocean Conservation Namibia (OCN) természetvédelmi szervezet.

A szervezet drónfelvételén látszik, hogy halott kis fókák ezrei hevernek szerteszét a tengerparton a fókatelepeiről és delfineiről híres, a turisták körében kedvelt Pelican Point-félszigeten.

„Katasztrófa szemtanúi vagyunk” – közölte az OCN, ami szerint idő előtt született és szinte azonnal elpusztult fókabébik tetemeiről van szó.

Az Ocean Conservation Namibia szerint korábban is minden évben megfigyeltek néhány nőstényt, amik elegendő élelem vélt hiányában megszabadultak a magzatuktól, de ilyen méretű tömeges vetélés még nem történt. A namíbiai halászati minisztérium is megerősítette a fókavetélések „abnormálisan nagy” számát, de nem közölt konkrét adatokat, és a jelenségre sem tudott magyarázatot adni.

Az OCN szerint a tömeges vetélés legvalószínűbb oka, hogy a félsziget térségéből valamiért eltűntek a halak, amik a fókák fő táplálékát jelentik, de lehet szó mérgezésről vagy betegségről is.

A civil szervezet és a minisztérium együtt keresi a magyarázatot a fókapusztulásra. A boncolással kinyert szövetmintákat a Dél-afrikai Köztársaságba küldik vizsgálatra, mert Namíbia nem rendelkezik az ehhez szükséges eszközökkel.

Az éhezés verzióját alátámasztani látszik, hogy az érintett populáció egyedei kissé soványnak látszanak más fókatelepek lakóihoz képest.

Hasonló tragédia történt 1994-ben, amikor éhínség miatt a Pelican Point fókapopulációjának egyharmada pusztult el. (OCN, MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.