Több mint 5000 döglött fókabébit mosott partra a tenger Namíbiában

katasztrófa
2020 október 14., 19:34

Több mint 5000 döglött fókabébit mosott partra a tenger a namíbiai Walvis Bay város közelében – jelentette be az Ocean Conservation Namibia (OCN) természetvédelmi szervezet.

A szervezet drónfelvételén látszik, hogy halott kis fókák ezrei hevernek szerteszét a tengerparton a fókatelepeiről és delfineiről híres, a turisták körében kedvelt Pelican Point-félszigeten.

„Katasztrófa szemtanúi vagyunk” – közölte az OCN, ami szerint idő előtt született és szinte azonnal elpusztult fókabébik tetemeiről van szó.

Az Ocean Conservation Namibia szerint korábban is minden évben megfigyeltek néhány nőstényt, amik elegendő élelem vélt hiányában megszabadultak a magzatuktól, de ilyen méretű tömeges vetélés még nem történt. A namíbiai halászati minisztérium is megerősítette a fókavetélések „abnormálisan nagy” számát, de nem közölt konkrét adatokat, és a jelenségre sem tudott magyarázatot adni.

Az OCN szerint a tömeges vetélés legvalószínűbb oka, hogy a félsziget térségéből valamiért eltűntek a halak, amik a fókák fő táplálékát jelentik, de lehet szó mérgezésről vagy betegségről is.

A civil szervezet és a minisztérium együtt keresi a magyarázatot a fókapusztulásra. A boncolással kinyert szövetmintákat a Dél-afrikai Köztársaságba küldik vizsgálatra, mert Namíbia nem rendelkezik az ehhez szükséges eszközökkel.

Az éhezés verzióját alátámasztani látszik, hogy az érintett populáció egyedei kissé soványnak látszanak más fókatelepek lakóihoz képest.

Hasonló tragédia történt 1994-ben, amikor éhínség miatt a Pelican Point fókapopulációjának egyharmada pusztult el. (OCN, MTI)