Kétszer és jelentősen fognak drágulni jövőre a dohánytermékek

Egészségügy
2020 október 15., 14:04

Az mfor.hu ír arról, hogy a kormány törvénytervezetének hatására jelentősen drágulhatnak a dohánytermékek Magyarországon. A cikk szerint eddig is gondot jelentett, hogy Magyarország nem tartja be az EU által előírt minimális uniós jövedékiadó-mértéket, ezért tavaly októberben az Európai Bizottság keresetet is indított az ország ellen.

E mérték szerint olyan adókat kell kivetni a dohánytermékekre, hogy vagy

  • legalább 90 eurónak kell lennie 1000 szálanként és el kell érnie a súlyozott átlagár 60 százalékát,
  • vagy minimum 115 eurónak kell lennie 1000 szálanként és akkor nem számít az árhoz viszonyított aránya.

Mint az mfor.hu megjegyzi, ugyan itthon is emelték az elmúlt években a dohánytermékek jövedéki adóját, és volt egy időszak, amikor meg is felelt a magyar adóztatás az uniós elvárásoknak, de azóta a forint 15 százalékot vesztett értékéből az euróval szemben, így megint kívülre kerültünk.

A kormány már korábban jelezte, hogy 2021-ben rendezni tervezik ezt a kérdést, és a most benyújtott javaslatból kiderültek a részletek. Eszerint mind a fix, mind a százalékos adó mértéke növekszik, ám az utóbbi csak fél százalékkal, a jelenlegi 22,5 százalékról 23 százalékosra.

Az mfor.hu cikke szerint a gyakorlatban ez azt jelenti majd, hogy január elsejétől ezer darab cigarettára 24 ezer forintos fix jövedéki adót vetnek ki, és ezen felül a kiskereskedelmi eladási ár 23 százaléka is terheli a terméket, de a törvény kiköti majd azt is, hogy összességében ezer darabonként legalább 37 300 forint jövedéki adót kell fizetni.

És ezzel nincs még vége: április elsején újabb áremelés jön, ekkor a százalékos adó mértéke nem, de a fix rész változik, 26 ezer forint lesz ezer darabonként.

A változások azt jelentik, hogy a legolcsóbb termékek közé tartozó, 19 szálat tartalmazó cigarettamárka, melynek doboza eddig 1200 forint körüli áron volt, januártól 1500, áprilistól pedig 1650 forint körüli áron lesz majd kapható.