Lakhelyelhagyási tilalmat vezetnek be Szlovénia több régiójában

Szlovénia több régiójában lakhelyelhagyási tilalmat rendelnek el, és egyéb korlátozó intézkedést is bevezetnek a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére - közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján a szlovén kormány válságkabinetje, adta hírül az MTI.

Azokban a régiókban lesznek korlátozások, amelyekben a fertőzöttek száma az elmúlt két hétben százezer főre vetítve meghaladta  140-et. Hét régióban ilyen súlyos most az összesen 12-ből, amik nagyrészt Délkelet-, Közép- és Észak-Szlovéniában találhatók.

A lakhelyelhagyási tilalom nem azt jelenti, hogy az érintett régiókban élők egyáltalán nem hagyhatják el otthonaikat, a korlátozás egyelőre csak a régió elhagyására vonatkozik. Emellett péntektől az itteni lakosságnak tilos lesz tíz főnél nagyobb összejöveteleket szervezniük, és a vendéglátóhelyek működését és a sportrendezvényeken való részvételt is korlátozza a kormány. A maszkviselés pedig zárt és nyílt térben egyaránt kötelező lesz.

Országos intézkedés viszont, hogy hétfőtől egy hétig ötödik osztályától felfelé az iskolákban digitális oktatásra állnak át.

Ales Hojs belügyminiszter elmondta, a járványügyi adatok tükrében a kormány kéthetente felülbírálja majd döntéseit.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.