Merész vállalkozó buktatta le a szicíliai maffiózót

külföld
2020 október 15., 07:08

A palermói Giuseppe Piraino titokban lefilmezte, ahogy egy állítólagos zsaroló pénzt próbál kicsikarni belőle „adomány” címen. Az építési vállalkozó nem fizetett, inkább mutatott a férfinak egy képet a maffia ellen vívott harc két hőséről, Giovanni Falconéról és Paolo Borsellinóról.

Piraino egyike annak a 13 áldozatnak, akik ellenálltak a fenyegetésnek, és inkább a rendőrséghez fordultak. Hétfőn tanúvallomást tettek, ezután 20 embert tartóztattak le, akik vélhetően a Cosa Nostra tagjai. Jelenleg börtönben várják tárgyalásukat. Többek közt kábítószer-kereskedelemmel, gyilkossági kísérlettel és zsarolással vádolják őket.

„Szicíliai vállalkozó- és kereskedőtársaim évtizedek óta szenvednek ezektől [az emberektől]. De elég volt belőle” - mondta Piraino a Guardiannek.

A rendőrség legalább 20 alkalmat vizsgál, amikor a maffiatagok zsarolni próbálták a vállalkozókat, ezek közül 13-at maguk az elszenvedőik jelentették. A Cosa Nostra egyik tagját, a „behajtót” Pirainónak köszönhetően tartóztatták le. A férfi rejtett kamerával videózta le, ahogy a férfi 500 euró védelmi pénzt próbál kiszedni belőle. Ezt olaszul pizzónak nevezik.

A videón látható, ahogy a zsaroló, Salvatore Guarino egy kávéra invitálja a vállalkozót. Piraino visszautasítja az ajánlatot, és arra kéri Guarinót, hogy térjen a lényegre. „Egy kis ajándékot kérek, mert minden évben szervezünk egy ünnepséget itt” - mondja a férfi.

A védelmi pénzt általában nem túl nyíltan kérik, inkább bizonyos kódszavakat használnak. Keresztény ünnepre vagy egy a szomszédságban élő, nehéz helyzetbe került családnak gyűjtenek „adományt”.

„Adj 500 eurót az ünnepségre” - mondja Guarino a felvételen. „És akkor szép csendben végezheted a dolgod, és senki nem fog zavarni.” Az üzletember közli vele, hogy ez bizony pizzo, mire a férfi tiltakozik, hogy ha az lenne, akkor a bevételéből kérne részesedést. A megzsarolt férfi elővesz egy listát, melyen olyan emberek neve szerepel, akiket a maffia gyilkolt meg, illetve egy fotót a két szicíliai bíróról, Giovanni Falconéról és Paolo Borsellinóról, akiket a Cosa Nostra ellen vívott küzdelmük közben öltek meg.

„Akik csendben maradnak és fejet hajtanak, minden egyes alkalommal meghalnak, de azok, akik kinyitják a szájukat és emelt fővel járnak, csak egyszer halnak meg” - olvassa a vállalkozó a híres idézetet.

A videót hétfőn tették közzé, de még május végén készült. A letartóztatott maffiózók valószínűleg a palermói Borgo Vecchio klán tagjai.

link Forrás