Véres dulakodássá fajult, amikor izraeli rendőrök lecsaptak egy korlátozások ellenére megtartott esküvőre

külföld
2020 október 15., 11:15

Egy Jeruzsálem közelében fekvő telepen tartották azt az esküvőt, melyre lecsapott a rendőrség, mivel a résztvevők nem tartották be a járvány miatt elrendelt korlátozásokat, írja a Guardian.

Az akcióról készült felvételeken többek között azt látni, ahogy a rendőrök kirángatják a menyasszony testvérét, akinek vérzik az arca. A felvételek hatására hatalmas a felháborodás Izraelben, a kormány is nemtetszését fejezte ki, illetve vizsgálatot is indítottak már.

A család az egyik ciszjordániai telepen él, és szerintük a rendőrök egyszerűen rárontottak az ünneplőkre, pedig betartották az előírásokat, melyek maximum 20 ember jelenlétét teszik lehetővé.

link Forrás

A rendőrség ezzel szemben azt állítja, hogy a nő, aki a ház tulajdonosa, a rendőrtisztekre támadt, amikor azt kérték tőle, hogy igazolja magát. Ekkor több vendég is csatlakozott hozzá, és üvegekkel kezdték el dobálni a rendőröket. A rendőrök állítása szerint a felvételen vérző arccal látható férfi eldobott egy üveget, amiből olaj folyt ki, ezen csúszott el és ekkor ütötte meg magát. Őt amúgy őrizetbe vették a dobálózás miatt. A letartóztatás során egy rendőr is elcsúszott az olajon, ő is megsérült az üvegszilánkok miatt, tették még hozzá.

A rendőrség szóvivője később annyit közölt, hogy olívaolajat tartalmazó üvegeket dobáltak. A rendőrség is közzé tett egy kitakart testkamerás felvételt, ezen azt látni, hogy a helyiek vitatkoznak a rendőrökkel, majd egy dulakodás kezdődik.

A történteknek politikai felhangokat adott, hogy az esküvő résztvevői ultraortodoxok voltak, és több ultraortodox közösséggel kapcsolatban is felmerült már a vád, hogy nem tartják be a járvány miatt elrendelt előírásokat, ami miatt már korábban is voltak összetűzések köztük, illetve a rendőrök között.

A rendőrséget felügyelő belbiztonsági miniszter, Amir Ohana közölte, hogy vizsgálatot indítanak a történtek miatt.