368 ezer forintot kérnek azért, hogy Szlávik János egyórás előadást tartson vidéken a járványról

ÉLET
2020 október 16., 12:49

“Tisztelt Polgármester Asszony/Úr!

Elnézését kérem, ha levelemmel zavarom, ám egy olyan - járványhelyzet tekintetében rendhagyó – előadásra hívom fel figyelmét, mely XXX lakosságának hiteles tájékoztatásában fontos lehet! A hírek közötti eligazodásban nagy segítség lehet Dr. Szlávik János, infektológus főorvos, az Operatív Törzs tagjának előadása!“

Így kezdődik az az "R. Kárpáti Péter és csapata" aláírással elküldött levél, amivel az utóbbi időben több magyar település első emberét keresték meg.

Egy Pest megyei polgármester a 444-nek elmesélte: miután megkapta a levelet, érdekesnek találta a lehetőséget, hogy személyesen a védekezés egyik arca, az Operatív Törzs tagja, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa tájékoztassa a járványról a települése lakosságát, így megkérte a művelődési ház vezetőjét, hogy szervezzék le a dolgot.

Ami, mint az a kiajánló levélből már kiderült, egy hatvanperces program:

“Minden, amit a Covid 19 vírusról tudni lehet. A legfrissebb információkkal, kutatási tapasztalatokkal, eredményekkel. A védekezés fontosságáról. Az egyórás előadáson a vezető infektológus főorvost a közönség is kérdezheti!”

A polgármester akkor lepődött csak meg, amikor megtudta a részleteket: Szlávik egyórás előadása, a Barátok Közt egykori színésze, R. Kárpáti Péter műsorvezetésével ugyanis 290 ezer forint plusz áfába, vagyis 368 ezer 300 forintba kerül. Ezt persze nyilvánvalóan nem mind Szlávik kapja meg.

A produkció leegyeztetése közben kiderült, hogy Szláviknak november elejéig betelt a koncertnaptára, de az előadást szervező RebekArt nevű cég képviselőjének erre is volt megoldásai javaslata:

ha a megrendelő település korábban szeretne vírusügyi előadást, akkor ugyanebben a témában, ugyanakkora összegért választhatja Győrfi Pált, a mentőszolgálat szóvivőjét, a vírus elleni állami védekezés fő reklámarcát,

vagy Papp Lajos szívsebész professzort.

Az egészet szervező céget, a RebekArtot R. Kárpáti lányáról, Kárpáti Rebeka színész-modellről nevezték el, azt ő alapította és évekig ő volt az ügyvezetője is.

Az ügynökség a legkülönbözőbb témákban szervez haknielőadásokat. A Rebekart arca egyértelműen R. Kárpáti Péter, a weboldalukon is ő mutatja be a céget.

A lapunknak nyilatkozó polgármestert meghökkentette, hogy egy, a vírus elleni védekezést irányító állami alkalmazott ilyen formában csinál pénzt belőle.